JEG ER SÅ GLAD HVER JULEKVELD

Jeg er så glad hver julekveld har i generasjoner vært en av barnas julesangfavoritter. Alle barn skal jo være glade på julekvelden, og det er en fin ting å starte sangen med å fastslå akkurat det. Teksten er skrevet i 1858 av Marie Wexelsen og melodien ble komponert av Peder Knudsen noen år seinere. I Jeg er så glad hver julekveld har Marie Wexelsen diktet om Juleevangeliet til ni små rytmiske vers. Teksten er skrevet slik at selv de minste kan forstå. Syng alle versene, så får dere med dere hele historien!

 

JEG ER SÅ GLAD HVER JULEKVELD

Jeg er så glad hver julekveld,
for da ble Jesus født;
da lyste stjernen som en sol,
og engler sang så søtt.

Det lille barn i Betlehem,
han var en konge stor
som kom fra himlens høye slott
ned til vår arme jord.

Nu bor han høyt i himmelrik,
han er Guds egen sønn,
men husker alltid på de små
og hører deres bønn.

Jeg er så glad hver julekveld,
da synger vi hans pris;
da åpner han for alle små
sitt søte paradis.

Da tenner moder alle lys,
så ingen krok er mørk.
Hun sier stjernen lyste så
i hele verdens ørk.

Hun sier at den lyser enn
og slokner aldri ut,
og hvis den skinner på min vei,
da kommer jeg til Gud.

Hun sier at de engler små,
de synger og i dag
om fred og fryd på jorderik
og om Guds velbehag.

Å gid jeg kunne synge så,
da ble visst Jesus glad;
ti jeg jo også ble Guds barn
engang i dåpens bad.

Jeg holder av vår julekveld
og av den Herre Krist,
og at han elsker meg igjen,
det vet jeg ganske visst.

VISSTE DU AT

Marie Wexelsen skrev en rekke bøker og hadde et sterkt sosialt engasjement. Hun talte alltid de svakes sak og var en ivrig kvinnesaksforkjemper. Hun skrev under pseudonymet I.L som er forbokstavene i de to navnene hun ikke brukte (Hun het nemlig Inger Marie Lycke Wexelsen). 

Julen etter at Marie skrev teksten på Jeg er så glad hver julekveld, kom det ut en liten barnebok som het Ketil. En julegave for de små. Her sto diktet på trykk for første gang under tittelen Barnets Julesang.

Det var lenge en gåte hvem som hadde skrevet melodien. Peder Knudsen skrev melodien samme år som Ketil. En julegave for de små ble gitt ut, men han døde bare 3-4 år etterpå, og da var ikke melodien kommet på trykk ennå. Kanskje det er derfor det i mange år sto at melodien var ukjent.

DET ER GØY Å TENKE PÅ AT

Marie Wexelsen var 26 år da hun skrev teksten til Jeg er så glad hver julekveld. Det sies at hun satt hjemme og skrev mens moren stelte i stand til jul. Moren gikk og nynnet på Så ingen krok er mørk, og Marie ble inspirert og skrev teksten til denne melodien.

I romanen Vesle Kari beskrev Marie Wexelsen et bryllup. Forut for sin tid som hun var, forandret hun vielsesritualet slik at det ble mer likestilt mellom kjønnene. I samtiden het det: ”Din attrå skal være til mannen, og han skal herske over deg”.  I Marie Wexelsens roman Vesle Kari sto det: ”Bær hverandres byrder og oppfyll således Kristi Lov”.  Da nevøen hennes W.A Wexelsen ble kirkestatsråd i 1898 endret han vielsesritualet slik hans tante hadde skrevet det i sin roman (!).

 

MUSIKKLENKER

Det var ikke lett å finne en innspilling der alle versene var med. Her er i hvert fall 6 av versa med:

 

Kilder: Det lyser i stille grender (Bruaset, Genisis forlag 2009),  Wikipedia