DU OG JEG OG DOMPAPEN

Det blir ingen jul uten Alf Prøysen. Vi har plukket ut hele fire sanger han har skrevet til denne julesangkalenderen. De andre tre sangene er nok selvsagte for alle og enhver, men Du og jeg og dompapen synes vi det er verdt å blåse nytt liv i. Melodien er en gammel slått som er gjort kjent av Arthur Högstedt.

 

DU OG JEG OG DOMPAPEN

(Vi har dessverre ikke rettigheter til å legge ut denne teksten).

VISSTE DU AT

Alf Prøysen het Olafsen til etternavn da han ble født på Rudshøgda i Ringsaker. Han skifta navn til Prøysen midt i 20-åra. Han var visesanger og forfatter og skrev alt fra revyviser til barnefortellinger. Han har skrevet noen av våre kjæreste sangskatter. Han døde 23.november 1970.

Du og jeg og dompapen var på plata Kari og Ola i lia og ble spilt inn første gang i 1953. Da het sangen Høgt oppi lia. De fleste sangene han skrev på 1920 - og 1930 – tallet har handling fra bygda i Hedmarken.

DET ER GØY Å TENKE PÅ AT

Da Alf gikk i andre klasse, fant lærerinna på at hele klassa skulle skrive stil.

"Katter kjenner vi æille, sa hu, - og nå skal vi skrive det vi veit om katta".

Unga prøvde så godt de kunne. De fleste skrev over én lest, at katta var i slekt med løver og slikt. Men stilen hans Alf skilte seg ut. Han skrev at katta heme hos dem var glad i fiskeboller og søt mjølk og at hu låg i senga med dem om natta.

Lærerinna var ikke nådig da hu skulle lese opp den stilen.

"Katta ska vara ute om natta, den, da ska katta gå på jakt den, formante hu, - hvis du vil ska du få låne ei bok med mange kattebilder, og der ser du åssen katta ska vara".

"Katta våres kæinn itte læsa hu" sa Alf.

Og dermed måtte han sitte att den dagen.
 

(Røsbak, 1991, s. 76)

 

MUSIKKLENKER

Klippet under er det nok ikke så enkelt å synge til, men det er et morsomt arrangement som viser at sangen fortsatt står på repertoaret til unge sangere.

Kilder: Røsbak (1992), Alf Prøysen Præstvægen og Sjustjerna, Gyldendal Norsk Forlag , Wikipedia.