PÅ LÅVEN SITTER NISSEN

Det er tid for en sang skrevet av nok en kvinnelig forfatterinne, nemlig Margrethe Munthe. Sangen ble trolig skrevet i 1911. Melodien er hentet fra en gammel tysk reinlender komponert av Franz Meissner.

PÅ LÅVEN SITTER NISSEN

På låven sitter nissen med sin julegrøt
så god og søt, så god og søt.
Han nikker, og han smiler, og han er så glad,
for julegrøten vil han gjerne ha.
Men rundt omkring står alle de små rotter,
og de skotter, og de skotter.
De vil så gjerne ha litt julegodter,
og de danser, danser rundt i ring.

Men nissen, se han truer med sin store skje:
"Nei, bare se og kom av sted,
for julegrøten min den vil jeg ha i fred,
og ingen, ingen vil jeg deke med."
Men rottene de hopper, og de danser,
og de svinser, og de svanser,
og de klorer etter grøten, og de danser,
og de står om nissen tett i ring.

Men nissefar, han er en liten hissigpropp,
og med sin kropp han gjør et hopp.
"Jeg henter katten hvis dere ikke holder opp!
Når katten kommer, skal det nok bli stopp."
Da løper alle rottene så bange,
ja, så bange, ja, så bange,
og de svinser, og de svanser noen gange,
og i en, to, tre så er de vekk.

 

VISSTE DU AT

Margrethe Aabel Munthe ble født 27. mai 1860 på Elverum. Hun utdannet seg til lærer og  tok lærerinneeksamen av høyere grad i Kristiania 1883. Munthe var lærerinne ved Bolteløkken folkeskole og ved Vaterland skole fram til 1920. Etter at Munthe gikk av med pensjon bodde hun flere år i Italia.

Margrethe Munthe var Norges første barnesangbokforfatterinne. Hun utga sin første sangbok i 1905. Munthe skrev også eventyrkomedier for barn og flere samlinger barnesanger, blant annet Kom, skal vi synge 1 – 3 (1905–1907), Saa leker vi litt! (1911) og Sanger om dyrene (1916).

I dag huskes hun best som forfatter av bl.a. Hurra for deg som fyller ditt år, På låven sitter nissen med sin julegrøt, Vi har en tulle, Å tenk at gråpus har fire små, Å jeg vet en seter, 17.mai er jeg så glad i og Nei, nei, gutt – dette må bli slutt!

Munthes kanskje mest livsbejande sangsamling er Så leker vi litt. Sang- og gymnastikkleker. Disse sangene bidro til å bringe sanger og sangleker ut i skolegården og bidro til å gjøre gymnastikktimene betydelig mer barnevennlige i formen enn de tradisjonelt hadde vært. Blant de ti sangene her var nettopp klassikerne Hurra for deg som fyller ditt år og På låven sitter nissen, begge skrevet til fengende og populære dansemelodier.

Sangene til Munthe har holdt stand.

- I Anne Cath. Vestlys Barnas store sangbok fra 1962 var Margrethe Munthe representert med hele 16 sanger. Det var flere enn både Torbjørn Egner, Alf Prøysen og Alice Tegnér.

- NRK laget flere tv-programmer om Munthes sangskatt på 70-tallet.

- I 1979 kom Barnas egen sangbok av Jon-Roar Bjørkvold ut. I den er en rekke sanger av    Margrethe Munthe. Denne boka kom ut i sitt 21. Opplag nå i 2016.

Melodien er skrevet av Franz Meissner med opprinnelig tekst av Otto Teich. Det er en Berliner-slager (Gassenhauer) fra 1892 med navnet Im Grunewald ist Holzauktion. Melodien består av 3 deler og Munthe brukte den første og tredje delen i På låven sitter nissen.

DET ER GØY Å TENKE PÅ AT

Margrethe Munthe som ung pike ble sent til Kristiania, der hun tok middelskoleeksamen ved Nissens Pigeskole 1879. (Ikke rart hun ble god til å skrive julesanger!!)

Mange hevder  Margrethe Munthe er sett som den fremste eksponenten for den moraliserande dikttradisjonen for barn. Men hva er det egentlig som er så moraliserende med På låven sitter nissen og Å jeg vet en seter? I følge Professor Willy Aagre ved Høgskolen i Vestfold, er det bare ca 20 av Munthes 140 sanger som er i kategorien moraliserende.

 

MUSIKKLENKER