EN STJERNE SKINNER I NATT

Det er med glede at vi presenterer den vakre gospeljulesangen En stjerne skinner i natt. Siden den kom ut på plate i 1992 har den bare har blitt mer og mer populær. Den synges av barnehager, skoler og kor over det ganske land og det finnes hundrevis av versjoner på youtube og spotify. Det er Tore Aas som har skrevet melodien og Eyvind Skeie som har skrevet teksten.

EN STJERNE SKINNER I NATT

Nå er den hellige time.
Vi står i stjerneskinn
og hører klokkene kime.
Nå ringes julen inn.

Englene synger høyt i kor,
synger om fred på vår jord.
Verden var aldri helt forlatt.
En stjerne skinner i natt.

En nyfødt kjærlighet sover.
Nå er Guds himmel nær.
Vår lange vandring er over;
stjernen har stanset her.

Englene synger høyt i kor,
synger om fred på vår jord.
Verden var aldri helt forlatt.
En stjerne skinner i natt.

Se himlen ligger og hviler
på jordens gule strå.
Vi står rundt krybben og smiler,  
for vi er fremme nå.

Her kan vi drømme om den fred
som vi skal eie en gang.
For dette barn har himlen med,
og jorden fylles med sang.

© Copyright Eyvind Skeie. Gjengitt med tillatelse

 

VISSTE DU AT

Oslo Gospelkor var i studio for å spille inn sin første juleplate i mai 1992. Tore Aas dirigerer koret og trenger en ny sang til plata. Om morgenen den 17. mai komponerte han melodien mens han satt ved pianoet og venta på kona si som var på badet. Melodien kom helt av seg selv og var ferdig på 5-6 minutter. Han trenger da en tekst så fort som mulig og sender en kassett med opptak av melodien med drosje til Eyvind Skeie. Deretter ringer han for å spørre om han vil skrive et lite juledikt til melodien. Idéen om ”Den hellige time” kommer til Eyvind Skeie nesten med en gang og han tar med seg notisblokka ut i 17. mai-feiringen. Han fortsatte å skrive innimellom festligheter og feiring resten av nasjonaldagen. Da kvelden kom sendte han en telefaks til Tore Aas med teksten, og dagen etter har Tore Aas et ferdig arrangement klart til øvelsen med Oslo Gospelkor. En uke senere spilles En stjerne skinner i natt inn i studio og kommer ut på plata Tusen julelys.

DET ER LITT GØY Å TENKE PÅ AT

Eyvind Skeies kone er trillingsøster til Kjell Magne Bondeviks kone, og de feiret derfor 17. mai sammen da En stjerne skinner i natt ble til.

Da Tore Aas søkte etter sangere til et nytt gospelkor kom det 365(!!) stykker til prøvesang. 32 fikk være med i koret. Oslo Gospelkor var i gang, og året er 1988.

Carola har sunget inn en svensk versjon (En stjärna lyser så klar) på plate i 1999. Den er også utgitt på engelsk.

Kilder: Bruaset, Det lyser i stille grender 2009, Genesis forlag,  Wikipedia,