MUSEVISA

Er musevisa den morsomste julesangen vi har? Den er i hvert fall en fin avveksling til alle de vakre og sakrale sangene vi liker å synge i jula. Ikke det at Musevisa ikke er fin! Det er selvfølgelig Alf Prøysen som har skrevet teksten og melodien er en gammel reinlender.

 

MUSEVISA

(Vi har desverre ikke rettighetene til å legge ut teksten her)

 Alf Prøysen og datteren Elin.

Alf Prøysen og datteren Elin.

VISSTE DU AT

Musevisa ble fremført første gang i NRKs Barnetimen i 1946. Den ble spilt inn med Alf Prøysen, guttekor og ensemble i april 1949. Det er kanskje denne sangen som gav Alf Prøysen skikkelig innpass hos Rikskringkastingen. Han ble spurt av leder for barne-og ungdomsavdelingen, Lauritz Johnson, om å skrive ei barnevise til barnetimen i jula. Visa skulle handle om musenes julekveld, og resultatet ble Musevisa.

Alf Prøysen var veldig usikker på slutten på Musevisa og kontaktet en gammel venn (Arnljot Høyland) for at han skal høre på to ulike utkast. De blir enige om at det er fint å ha en lykkelig slutt på visa, selv om noen kunne mene at mus er skadedyr og burde gå i fella! Arnljot Høyland mente at visa kom til å gå rett i fletta på ungene, og det fikk han rett i!

I følge Vidar Lønn-Arnesen endte Alf Prøysens opprinnelige versjon annerledes enn den vi kjenner. Han mener «onkel» Lauritz Johnson fjernet det siste verset fordi det ble for sterkt. Prøysen-biograf Ove Røsbak bestrider Lønn-Arnesens versjon og sier det siste verset ble skrevet i tilfelle Johnson mente mus var skadedyr. (som beskrevet over)

Her er det omstridte verset:  

De feiret julekvelden til det ble langt på natt,

men så ble alle spist av en sulten gammel katt.

Men ikke bli nå lei deg for alle disse små,

de svevde opp til himlen med englevinger på.

Når julekvelden feires til neste år en gang,

da synger alle sammen en himmelsk julesang.

Heisann og hoppsann og fallerallera,

om julekvelden da skal alle sammen være glad.

Heisann og hoppsann og fallerallera,

da skal alle sammen bare være være glad.

 

DET ER GØY Å TENKE PÅ AT

Alf Prøysen var en av gjestene som skulle underholde i juleprogrammet Så går vi rundt.... i 1963. Rett i forkant av showet treffer han på NRK-mann og karasjokking, Thor Frette. Han får da et lynkurs i samisk og bestemmer seg for å synge et vers av Musevisa på samisk rett etterpå.

Duoen Zetterstrøm & Kristoffersen brukte samme reinlender i sangen Koselige gamledager

 

MUSIKKLENKER

Kilder: NRK, Wikipedia, Aftenposten, Ove Røsbak, Alf Prøysen, Præstvægen og Sjustjerna (1992) Gyldendal forlag.