ROMJULSDRØM

I dag er dagen for den aller koseligste julesangen i vår kalender. Det er selvfølgelig Alf Prøysen som har skrevet teksten til Romjulsdrøm. Melodien er det Thoralf Borg som har skrevet. Kanskje en av grunnene til at vi synes denne sangen er så trivelig er at Alf Prøysen klarte å se ting ut ifra barns perspektiv på en måte som sender oss voksne tilbake til barndommen og får barna til å føle seg forstått.

ROMJUSLDRØM

(Vi har dessverre ikke rettighetene til å legge ut teksten her)

VISSTE DU AT

Alf Prøysen fikk gjennombruddet sitt med Drengestu'viser (1948). Han ble raskt Norges mest sentrale visekunstner og populærkulturelle lyriker. Det var sanger som Husmannspolka, Tango for to, Lillebrors vise, Du ska få en dag i mårå, Julekveldsvise, Jørgen Hattemaker, Musevisa og nettopp Romjulsdrøm som gjorde ham svært populær gjennom 1950- og 1960-tallet, både blant barn og voksne.

Prøysen ble så populær etterhvert at det rett og slett overskygget hans litterære kvaliteter. Det tok tid før han ble anerkjent av andre samtidige forfattere. Olav H. Hauge skrev for eksempel i sin dagbok at ”Prøysen var ein rik og feit kjendis og gromegut for storfolket”. Det var tydligvis vanskelig å få aksept for både å være seriøs forfatter og folkelig trubadur. Men dette har endret seg med tiden, og vi har lært oss å se alle sidene til Alf Prøysen.

Prøysens gode venn Alf Cranner beskrev ham på denne måten:

"Han hadde et ansikt som på enkelte gamle skuespillere, så bevegelig at det kan gi fra seg et hvilket som helst uttrykk! En skuespiller som har spilt alle roller. Etter hvert som jeg ble fortrolig med det ansiktet, så skjønte jeg at hele hans diktning var slik, at han hadde forstått alle menneskelige faser, at han hadde tatt opp i seg alt."

(Store norske leksikon)

DET ER GØY Å TENKE PÅ AT

Alf Prøysen hadde ofte frister og deadlines og han måtte ofte sende tekstene av gårde før han var ordentlig fornøyd. Heldigvis ble en del av det han skrev publisert andre steder senere, eller trykt opp på nytt, og fikk han en sjanse til å gjøre om på ting. Teksten til «Romjulsdrøm» er et eksempel på dette. Den ble innspilt på plate i november 1968 sammen med Willy Andresens orkester.

DET ER FINT Å TENKE PÅ AT

En mann som gikk bort i 1970, fortsatt setter så dype spor. Han skaper sterke debatter og diskusjoner i mange lag. Og ikke minst er det fortsatt mange, både nye og etablerte, kunstnere som ønsker å sette sitt preg på Alt Prøysens tekster.

MUSIKKLENKER