Trykk på knappen over for å komme til egen nettside for søknadsskjema, inspirasjon, tips og ressurser!

Om Syngende kommuner

Våre Syngende kommuner får faglig- og økonomisk støtte til å starte nye sangtiltak for alle sine innbyggere. 

De kommunale institusjonene, profesjonelle krefter og det frivillige organisasjonslivet får drahjelp til å starte en storstilt dugnad for å styrke den lokale sangkulturen!

For at norske kommuner og deres innbyggere skal kunne nyttiggjøre seg og glede seg over sangens mange positive effekter, har Krafttak for sang utviklet programmet Syngende kommune.

Sang skaper glede, musikalske opplevelser, høytid og fellesskapsfølelse. Samtidig kan sang være et effektivt verktøy for språkutvikling, hukommelse, integrering og forbedring av det psykososiale miljøet. 


GRAFISK FRAMSTILLING - OMRÅDER copy.jpg

 

Hvorfor Syngende kommune?

Det er godt dokumentert at sangaktiviteter gir store positive gevinster. Det finnes for eksempel god forskning på at sang har helsebringende effekt for demente og personer med fysiske og psykiske helsevansker. Sangaktiviteter kan også fungere som positive arbeidsmiljøtiltak ved integrering av asylsøkere og flyktninger og i språkopplæring for både barn og voksne. Til tross for dette synges det stadig mindre i skoler, barnehager og ved offentlige arrangementer, og fellessang og fellesrepertoar oppleves ikke like viktig som tidligere.



Hva kjennetegner en syngende kommune?

I en Syngende kommune er målet at innbyggerne skal ha tilgang til et inkluderende sangtilbud. Aktivitetene og tiltakene blir utviklet av et lokalt sangutvalg og Krafttak for sang i løpet av en tre-års periode. Gjennom Syngende kommune-programmet skapes nye tradisjoner, sangmøteplasser, fellesrepertoar og et rikt antall sangaktiviteter.
 

For å sikre at alle i kommunen får et tilbud,
har vi delt inn i 5 programområder: 

 

Om pilotprosjektet

Pilotprosjektet startet opp i 2014 med 5 kommuner. I 2015 søkte 44 kommuner om å bli med i prosjektet, og 8 av disse ble valgt ut. Pilotperioden for programmet ble avsluttet i 2017, og det er nå årlig inntak for kommuner som ønsker å delta i programmet.