KONFERANSE 2022

TEMA: FORSKNING PÅ SANG

Tid: Torsdag 20.oktober kl. 10 - 16
Sted: Forstanderskapssalen, Sentralen (Oslo)

Det er nok en gang duket for en spennende og lærerik konferanse om sang med forskning i fokus. På plakaten står blant annet musikkforedraget Musikk og hjernen med Wolfgang Plagge og Are Brean, Vi får innlegg av Ingrid Bjørkøy, Beatrix Van Doorn, Åse Marie Ommundsen, Kåre Bjørkøy og Per Vollestad. Det blir en minikonsert med Julie Henrikke og Benedikte Kruse loser oss gjennom fellessangen. Vi gleder oss!

Billetter
Ordinær: 820,-
Student: 410,-
Syngende barnehager/Syngende institusjoner/
Syngende skoler: 410,-

Partnere av Krafttak for sang får 2 fribilletter.
Syngende kommuner får 2 fribilletter.
(Fribilletter må også bookes via Tikkio).

Ta kontakt med signe@krafttakforsang.no hvis du ønsker faktura for billettkjøpet.


MEDVIRKENDE:

Are Brean og Wolfgang Plagge


Musikk og hjernen

Nevrolog Are Brean har skrevet boken Musikk og Hjernen, om musikkens magiske kraft og fantastiske virkning på hjernen. Pianist og komponist Wolfgang Plagge viste en stor begavelse tidlig i livet. Han vil samtale med Are Brean og spille egne verk og andre komponisters musikk. 

Mange ser farger når de hører musikk, og dette kalles Synestesi-læren. Er du nysgjerrig på dette temaet samt hva hjernen gjør med musikk og hva musikk gjør med hjernen, da kan du glede deg til dette musikkforedraget.

Foto av Wolfgang Plagge: Kim Rognmo

Kåre Bjørkøy

Professor emeritus

Stemmetrening for den godt voksne korsangeren

Kåre Bjørkøy er professor emeritus ved Institutt for Musikk, NTNU.

KB har virket som internasjonal opera-  og konsertsanger,  og som professor i klassisk sang og stemmeforskning ved NTNU fra 1975 til i 2020. KB har vært solist en rekke ganger med de ledende  skandinaviske symfoniorkestrene og på hovedscenene i de skandinaviske operahusene en rekke ganger. Hans repertoar har hovedsaklig vært innen ledende operaroller - og konsertpartier fra romantikk og seinromantikk, men inkluderer også urframføring av flere nordiske komposisjoner.  Han hhar spilt inn skandiavsik repertaor med London Symphony Orchestra, Royal Phil. Orchestra og Sjællandfs Symfoniorkester. i 1993 utgav han CD med nordiske romanser, "Dikt som synger".

Som pedagog har han gitt mesterklasser i Helsinki, Göteborg, Færøyane, Hudiksvall, Trollhättan, Århus og en rekke steder i Norge. KB har vært ansatt som dosent i klassisk sang ved Det Kgl Jyske Musikkonservatorium, Århus. KB har fra 2014 årvisst vært lærer ved Nordisk Song festival i Sverige, der han også underviser 2022 i Trollhättan.

KB har forsket særlig på stemmefysiologi , med fokus på muskelfysiologi og stemmeakustikk. KB har deltatt i forskningssamarbeid med flere internasjonale stemmeforskere og har presentert egen forsakning  en rekke ganger ved ledende internasjonale forskningskonferanser fra 1997 til i dag.

Benedikte Kruse

Sanger og kordirigent

Fellessang

Benedikte Kruse  har sin utdannelse fra Københavns Universitet og Norges Musikkhøyskole der hun tok en bachelor i sang og musikkpedagogikk, og våren ‘21 fullførte en utøvende master i jazz/vokalimprovisasjon sammen med improvisasjonsensemblet Små Grå. Hun er fast medlem av vokalgruppa Pitsj, og har med dem gitt ut fire album og turnert mye i inn-og utland. Hun er sanger, produsent og komponist for vokaltrioen Små Grå som for tiden turnerer med forestillingen «Vemodig Disco». Hun er også med i improvisasjonsteatergruppa Plutselig Barneteater, som i tillegg til forestillinger også har sin egen podcast. 

Hun har vært dirigent og pedagog for en rekke kor og ensembler, bl a Oslo Nye Vokalensemble og nå sist det nyoppstartede Rytmisk Ungdomskor. Ved siden av dette holder hun stadig masterclasser og kurs i alt fra rytmikk til intonasjon, formidling, teori og improvisasjon. 

Mathias Gillebo

Mathias Gillebo har master i opera fra Operahøgskolen i Oslo i 2011 og bachelor i utøvende klassisk sang fra Norges Musikkhøgskole i 2008.

Gillebo synger jevnlig med ledende orkestre og dirigenter i inn- og utland. Han er en etterspurt solist i Bachs oratorier, pasjoner og messer, Händels Messias, Haydns Skapelsen, Mozarts Requiem, Mendelssohns Paulus, Kvernos Matteus- og Markuspasjon, Rossinis Petite messe solennelle og Stabat Mater og Puccinis Messa di Gloria.

På scenen har Gillebo gjort flere roller på Den Norske Opera & Ballett, bl.a. Daniel i Robin Hood og Anfinomo i Il ritorno d´Ulisse in patria og tittelrollen i samtidsoperaen Simon. Av roller utenfor nasjonaloperaen kan nevnes Fartein Valen i Nenia, Volve i Haugtussa i Helheim, Den stekte svane i Carmina Burana og Nemorino i L´elisir d´amore.

Gillebo er også utdannet teolog med mastergrad om hvordan musikk virker på tenkning og språk. Han er seniorrådgiver innen liturgi i Kirkerådet (tidl. Kirkedepartementet), med fagkombinasjonen musikk og teologi. Ved Norges Musikkhøgskole tar han doktorgrad om sang, etikk og politikk med prosjektet To Sing Reality: Singing as Ethical Demand and Public Discourse, med utgangspunkt i Bachs Juleoratorium, Mozarts Così fan tutte og Mahlers Kindertotenlieder, og bidrar ved ledende internasjonale forskningskonferanser.

Åse Marie Ommundsen

Professor i nordisk litteratur

Åse Marie Ommundsen jobber som professor i nordisk litteratur ved OsloMet- storbyuniversitetet og professor II ved Nord universitet. Hun underviser i norsk på lærerutdanningen og på videreutdanninger for lærere. Hun er en internasjonalt anerkjent litteraturforsker, og har publisert en rekke bøker og artikler, samt forelest som gjesteforeleser over hele verden. Hennes forskningsinteresse retter seg særlig mot multimodalt samspill i ulike tekstuttrykk rettet mot barn og unge, som bildebøker, tegneserier, musikkvideoer og film. I forskningsprosjektet Traumebearbeing i tekster for barn og unge etter 22. juli undersøker hun litteratur, medietekster, film, sanglyrikk og musikk rettet mot barn og unge etter terrorangrepene 22. juli 2011. Hun leder det internasjonale forskningsprosjektet «Challenging Picturebooks in Education: Rethinking Language and Literature Learning». Hun er opptatt av inkluderende undervisning og å inkludere bildemedier, sang og musikk inn i norskfaget, og har blant annet skrevet om dette i lærebøker for ungdomstrinnet. I 2013 ble Ommundsen tildelt Kari Skjønsbergs pris til fremme av forskning om barne- og ungdomslitteratur.

Ingrid Bjørkøy

Førsteamanuensis

Sang i samspill med de yngste barna i barnehagen – muligheter for kontakt, samspillsimprovisasjon og relasjon.

Ingrid jobber som førsteamanuensis på DMMH og underviser i pedagogikk ved barnehagelærerutdanninga, i videreutdanningsemner om barnehagens språkarbeid og på Master i ledelse. 

Musikk, drama og teater, og det som kan kalles performativ pedagogikk, er deler av hennes portefølje, og i doktoravhandlingen hun disputerte med i 2020, skrev hun om sangens betydning i samspill med de yngste barna i barnehagen. Tittelen på avhandlingen er Sang som performativ for samspill i småbarnspedagogisk praksis.

I denne avhandlingen utvikler hun begrepet sangsamspill som en måte å forstå sang som kontaktskapende og kommuniserende. Sangsamspill framhever kroppslige kommunikasjons- og uttrykksformer og improvisasjon som måter å være nærværende og inntonet i og til samspillet. I sangsamspill deltar de voksne/pedagoger på estetiske, kroppslige måter, i et engasjement for å skape et gjensidig, likeverdig og felles samspill. 

Ingrid er «i bunn» utdannet førskolelærer med videreutdanning i blant annet drama og teater. Hun har bred erfaring med musikk både i barnehagen og som musikkpedagog i musikkgrupper for barn og foreldre, som i Musikkmanesjen i Trondheim.

Julie Henrikke

Sanger og låtskriver

Minikonsert

Julie Henrikke er en 26 år gammel artist og låtskriver fra Lørenskog. Hun debuterte med singelen En annen vei i 2020, og slapp EP-en Vann renner ut av glass i 2021. Musikken har mottatt varm omtale og blitt listet på P3, og nå er hun i gang med innspilling av debutalbumet sammen med produsent Henrik Lillehaug, med planlagt utgivelse i på nyåret.

Et nært sound og finurlige tekstlinjer, som tar for seg både hverdagslige øyeblikk og store følelser, er noe av det som kjennetegner låtene til Julie Henrikke. Hun mottok nylig Norsk Viseforums artiststipend for 2022. I juryens begrunnelse ble hun omtalt som «en helstøpt og spennende artist som både viderefører og reaktualiserer visesjangeren.»

Per Vollestad

Sanger og forfatter

De sang for livet
Om sangens og kulturens betydning i et okkupert Norge

Per Vollestad var den første med doktorgrad fra Norges musikkhøgskole og har sunget på en rekke opera- og konsertscener i Europa, USA, Japan og Russland. Han har spilt inne et tredvetalls DC-er, blant disse også flere med sanger fra krigens dager sammen med trioen Gutta på skauen. Denne høsten er han aktuell med boken DE SANG FOR LIVET - Om norsk motstandskamp og forbudte sanger under annen verdenskrig. (Kagge forlag) Tidligere bokutgivelser spenner fra en biografi om komponisten Christian SInding via mellomkrigstidens reklamesanger, og til LIVET PÅ GRINI. Den siste kom ut på Kagge forlag i 2020
Foto: Ina Strøm

Beatrix van Doorn

Musikkterapeut

Bruk av velferdsteknologi - Syngsammen.no

Beatrix van Doorn har mastergrad i musikkterapi fra Norges musikkhøgskole. Hun har arbeidet som musikkterapeut med barn og unge, og som rådgiver på Norges musikkhøgskole. Nå leder hun Sang i eldreomsorgen, som arbeider for å styrke bruken av helsefremmende sang og musikk i eldreomsorgen.


KONFERANSE 2021

Tid: Tirsdag 9.november kl. 10 - 16
Sted: Marmorsalen, Sentralen (Oslo)

Billetter
Ordinær: 790,-
Student: 345,-
Syngende barnehager/Syngende institusjoner/
Syngende skoler: 345,-

PÅMELDINGSFRIST 28.10!

Alle partnerorganisasjoner av Krafttak for sang får 2 fribilletter.
Alle Syngende kommuner får 2 fribilletter.

(Alle må registrere seg via Tikkio)

Hvis dere opplever tekniske problemer med billettbestillingen, send mail til: signe@krafttakforsang.no

Dere skal motta kvittering når bestillingen går igjennom.

MEDVIRKENDE:

Sten Weidebaum

https://2023.laulupidu.ee/en/
Den estiske sang og dansefestivalen

Sten Weidebaum har jobbet som kommunikasjonsansvarlig i Estonian Song an Dance Foundation siden 2009. Sten har kommunikasjonsansvaret for både den nasjonale og den internasjonale delen av festivalen. Han var også prosjektleder for det store 150års jubileet de feiret i 2019.

Festivalen er en stor begivenhet i Estland og samler hele nasjonen. Det er rundt 100 000 deltakere og over 500 000 følger sendinger på TV, internet eller radio.

Foto: Riina Varol

Jostein.jpg

Jostein Hasselgård

Fellessang
Sanger

Jostein fullførte sitt studie ved jazzlinja på NMH i 2006. Samme år gav han ut soloalbumet «A few words». Han synger i vokalgruppa PUST, som med sine 5 kritikerroste album og turneer i inn- og utland er en av de ledende i sitt slag i Norge. Jostein har vært med på større TV-produksjoner som Julemorgen, Beat for Beat og Eurovision, har deltatt på flere turneer i ”Den Kulturelle Skolesekken”, ”Den Kulturelle Spaserstokken” og vært artist på show som ”Jul i Barne-TV” med bl.a. KORK, Espen Grjotheim og Benedikte Kruse. Han er en allsidig artist og har og jobber nå som musiker, korleder, seminarholder, sanglærer, pianist, arrangør og komponist ved siden av å være ansatt på OsloMet som musikklærer på barnehageutdanningen.

Øystein Fevang_DSC02064_16x9_resize.jpg

Øystein Fevang

Fellessang
Dirigent


Øystein Fevang er utdannet sanger og dirigent fra Østlandets Musikkonservatorium og Norges Musikkhøgskole. Han var dirigent for kammerkoret Ensemble 96 i ti år, og er siden 2006 dirigent for Oslo Filharmoniske Kor. I tillegg dirigerer han Majorstua Kammerkor, og er korlærer på Rud vgs.

Fevang ble i 2006 nominert til Grammy for innspillingen «Immortal Nystedt», og mottok året etter Korprisen fra Norges Korforund.

I 2008 hadde han en sentral rolle som dirigent i NRKs TV-serie «Den syngende bydelen», og i 2015 ble han utnevnt til «Paul Harris Fellow» av Horten Rotary Klubb, for «samfunnsnyttig bidrag innen kulturfeltet».

Fevang er en svært allsidig dirigent, sanger og musiker, og har satt opp store hyllestkonserter til bl.a. Queen, Supertramp, Elton John og Genesis. Hans «skolestartvideo» fra Rud vgs., hvor han fikk elevene til spontant å synge Queens Bohemian Rhapsody gikk viralt, og Queen delte den også på sin offisielle side.

Foto: NRK

Skjermbilde 2021-07-06 kl. 20.55.45.png

Ulrika Magdalena Lind

Helsekoret, helsekor.no
Dirigent

Ulrika Magdalena Lind har sin utdanning fra Norges musikkhøgskole med studier innen pianodidaktikk og utøvende piano i tillegg til mastergrad i musikkpedagogikk, bachelor i musikk-og-helse og mastergrad i musikkterapi (ferdig våren 2022). Ulrika har jobbet ved Norges musikkhøgskole som timelærer i pianodidaktikk. Per i dag jobber hun ved musikklinje på videregående skole og tar freelance oppdrag som musikkterapeut, akkompagnatør og musikalsk leder. Interessen for musikk og helse har alltid vært til stede. Ulrika har ved tre anledninger vært i Libanon og jobbet med ulike musikkprosjekt. Hun har også engasjert seg i frivillig arbeid med trommegruppe for flyktninger på Torshov transitt mottak i 2015. Ulrika har vært engasjert som musikalsk leder i «Helsekoret» fra 2017 og frem til i dag.

bente bogen 2.jpg

Bente Bogen

www.syngendeforeldre.no
Musikk fra livets begynnelse

Bente Bogen arbeider med musikk og barn, ungdom og voksne i Bogen musikkskole, som hun startet i 2001 på Ullern i Oslo. Her har hun Musikk fra livets begynnelse-grupper, piano og gitar-undervisning samt kor. Hun holder også kurs for barnehagepersonale og andre som arbeider med barn og musikk. For tiden er hun styreleder i Musikk fra livets begynnelse, som har ansvar for Krafttak for sangs program Syngende barnehage og nettressursen Syngende foreldre, som er gratis og tilgjengelig for alle brukere.

Bente har musikklærerutdanning fra Bergen lærerhøyskole, Universitetet i Oslo, Barratt Due musikkinstitutt og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hun har jobbet både i grunnskole, barnehage og med psykisk utviklingshemmede barn.

Gunhild Gåsvik.jpg

Gunhild Gåsvik

Sangminuttene
Musikk i skolen

Gunhild Gåsvik har lang erfaring innen kulturskole, kulturproduksjon, tverrfaglige prosjekter og flerkulturelle arrangement. Hun har jobbet som kulturskolerektor, kultursjef, sanginstruktør, kordirigent, produsent og regissør i en årrekke, og har også bakgrunn innen visuell kunst. I Musikk i Skolen har Gunhild spesielt ansvar for Skolenes sangdag og Sangbanken

Portrettbilde.png

Camilla Eriksen

Sang og musikk for alle
Dissimilis

Camilla Eriksen jobber som musikkinstruktør ved Dissimilis nasjonale kompetansesenter, og leder musikksamlingen «Sang og musikk for alle» i Drammen. Camilla er utdannet vernepleier, har bachelor i populærmusikk og ettårig kulturprosjektledelse. Hun er også freelance låtskriver og artist, og synger og spiller i flere band

Marion Rodgers Løseth

Internasjonalt kor - Bergen

Marion Rodgers Løseth er utdannet sanger og musikkpedagog med videreutdannelse i kulturledelse fra Norges Musikkhøgskole. Marion grunnla Sangsenteret i Bergen i 2010, og drifter nå senteret sammen med 8 andre sangpedagoger. Hun jobber også som daglig leder i kulturorganisasjonen Folkeakademiet. Ved siden av dette er Marion visekunstner og er aktuell med albumet «ting på hjertet» som kom i november 2020. Samme år startet hun Bergen Internasjonale Kor i kjølevannet av, og som en forlengelse av, Krafttak for Sang og Norsk Viseforum sitt forskningsprosjekt «Internasjonal Sangstund» som hun gjennomførte i 2019.  Marion er interessert og nysgjerrig på mennesket som helhet, menneskers historie og stemmene deres, og dette går igjen i arbeidet hennes både som pedagog, kulturarbeider, dirigent og utøvende sanger.



Anja Skybakmoen.jpg

Anja Skybakmoen

Fargespill

Anja Eline Skybakmoen er sanger, komponist, tekstforfatter, pedagog og arrangør. Hun har mastergrad i utøvende jazz- og improvisert musikk fra Norges musikkhøgskole. Anja har gitt ut tre soloalbum og er fast medlem i vokalgruppa Pitsj. Anja har vært ansatt i Fargespill Oslo som musikalsk ansvarlig siden 2017.

Lars.jpg

Lars Lødemel Iversen

Sang i barnehagen

Lars Lødemel Iversen jobber til daglig med musikk som pedagogisk leder i barnehage. Han fokuserer på at musikken skal følge barna gjennom hele dagen, og flettes sømløst inn i alle av dagens rutiner og aktiviteter. Lars mener at sang og musikk skal være innenfor rekkevidde for barn, og ønsker å være en inspirasjon for barns spontane sangglede og musikkinteresse. Han er også opptatt av å videreformidle musikkaktiviteter på en så tilgjengelig måte at hvem som helst i barnehagen kan ta dem i bruk, voksne som barn, og jobber etter filosofien om at alle dager kan gjøres til en musikkdag!

Lars har barnehagelærerutdanning fra OsloMet og videreutdanning i musikkdidaktikk for barnehage og grunnskole fra Barratt Dues musikkinstitutt. Han er kursholder i musikk for barnehager i hele landet gjennom musikkbarn.no og Syngende barnehage. 

Ingrid Danbolt (1).jpg

Ingrid Danbolt

Rekruttering av gutter og menn til kor/ appen Trall.
Dirigent/Oslo Met

Ingrid Danbolt har hovedfag i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo og hovedfag korledelse fra Norges Musikkhøgskole. Hun jobber til daglig som førstelektor i musikk ved OsloMet, hvor hun også er del av redaksjonen til sangappen Trall. 

Ingrid har mottatt to internasjonale dirigentpriser og Kulturprisen i Lillestrøm kommune for sitt engasjement for barn og unge. Ingrid leder vokalensemblet Neon Vokal, som ble kåret til Norgesmestere under NM for kor i 2017, og holder seminarer og kurs for sangere og dirigenter rundt om i landet.

Profilbilde Bea.jpg

Beatrix van Doorn

www.syngsammen.no
Sang i eldreomsorgen

Beatrix van Doorn har mastergrad i musikkterapi fra Norges musikkhøgskole. Hun har arbeidet som musikkterapeut med barn og unge, og som rådgiver på Norges musikkhøgskole. Nå leder hun Sang i eldreomsorgen, som arbeider for å styrke bruken av helsefremmende sang og musikk i eldreomsorgen

Daniela-20.jpeg

Daniela Reyes

Minikonsert
Musiker og låtskriver


De som har sett Daniela Reyes spille, glemmer det ikke med det første. Det er noe med de skjøre og litt vindskeive sangene som hun formidler med en kombinasjon av intens tilstedeværelse, stor musikalitet og selvsikkerhet som gjør et sterkt inntrykk på publikum.

Anmeldere har skrevet om Reyes at hun kombinerer det uskyldige med det mektige i sitt naivistiske og tankefulle univers og at det låter vakkert, men også morsomt og alvorlig. 

Daniela har vokst opp blant instrumenter, og lært seg å traktere ganske mange av dem, både på scenen og i studio. Og det var trekkspillet hun startet med. Reyes er straks ferdig utdannet ved Norges musikkhøgskole, med bakgrunn fra mange sjangere hører likevel hennes særegne låter hjemme i vise-sjangeren.

Reyes har også rukket å vinne en rekke stipender og priser blant annet Norsk Viseforums artiststipend 2021. Hun slipper sitt debutalbum høsten 2021.

Wenche .jpg

Wenche Helgesen

Helsekoret
Norges Korforbund

Wenche Helgesen er utdannet sangpedagog fra Musikkonservatoriet og har hovedfag i musikk fra Universitet i Oslo. Hun har tilleggsutdanning i administrasjon og ledelse og jobber som distriktskonsulent i Norges Korforbund Vestfold og Telemark og som sangpedagog i Kulturskolen i Sandefjord. 

Wenche startet å synge i Sandefjord Jentekor under Sverre Valen og har sunget i ulike kor og ensembler under ledelse av Helge Birkeland, Carl Høgseth, Øystein Fevang og Elisabeth Holte. Nå har Wenche flyttet tilbake til hjembyen Sandefjord og der leder hun Vestfold Operakor. I jobben som distriktskonsulent har hun vært prosjektansvarlig for «Helsekoret» og har vært med siden oppstarten i 2016. I tillegg er hun lokal arrangør av Mentorordningen for kordirigenter i Vestfold og Telemark og har det daglige ansvaret for distriktskontoret som ligger i Sandefjord.  

Dang.jpg

Dang Pham

Sangminuttene
Musikk i skolen

Dang er prosjektkonsulent i Musikk i Skolen med spesielt ansvar for Syngende skole. Dang er komponist og musiker og har jobbet i mange år som musikklærer i grunnskolen. Han er særlig opptatt av hvordan praktisk musikkundervisning kan bidra til å gi elevene en dypere innsikt i musikkens egenart.

Benjamin-portrettbilde.jpg

Benjamin Zahl Bergem

Sang og musikk for alle
Dissimilis


Benjamin Zahl Bergem jobber som generalsekretær i medlemsorganisasjonen Dissimilis Norge, og sitter i styret for Krafttak for Sang. Benjamin er utdannet vernepleier med videreutdanning i kommunikasjon og helseledelse



KONFERANSE 2020

Åpne dataskjermen, og la forskere fra Norge, Sverige og Danmark gi deg ny innsikt om sangrepertoar, sangens effekter og mange bruksområder. 

Tid: Torsdag 5. november kl. 10-16
Påmelding: les mer om priser og evt. gratisbilletter lenger nede på siden

Årets digitale konferanse sendes live fra studio på Popsenteret i Oslo. På menyen står videoforedrag, paneldebatt, allsang og musikalske innslag. Påmeldte vil også få tilgang til opptak av konferansen i ettertid.

BANNER TICKIO konferanse 2020.png
 

FOREDRAG

tores_theorell.jpg

Korsang og helse

- ved Töres Theorell, Professor emeritus, Karolinska Institutet i Stockholm

Pia_Bygdeus.jpg

om sangens posisjon i svensk skole

- ved Pia Bygdéus, universitetslektor i musikkpedagogikk ved Linneuniversitetet og forskningssekretær ved Kungliga Musikaliska akademien

Web_Katrine_Froekjaer_Baunvig_kredit_Poul_Ib_Henriksen_2018.jpg

Virtuelle ritualer i krisetid

om virtuell allsang under koronatiden

- ved Katrine Frøkjær Baunvig, Aarhus Universitet

anne_haugland_balsnes_076-1000.jpg.jpg_halfwidth.jpg

Sang og korsang i pedagogiske sammenhenger

- ved Anne Haugland Balsnes, professor i musikk ved Universitetet i Agder

Grete+Daling.jpg

om korsang og psykisk helse

- ved Grete Daling, førstelektor ved Nord universitet

Per-Vollestad-pa-Grini-i-2020-foto-Ina-Strom-Kagge-forlag-4-scaled-e1597839914274.jpg

Sanger fra Grini

- ved Per Vollestad, sanger, musikkforsker, forfatter og låtskriver

Liv%2BAnna%2Bog%2BSiri.jpg

Syngende foredrag om sangrepertoaret i barnehagen

- ved Liv Anna Hagen og Siri Haukenes, lektorer ved Oslo Met

tone.s.kvamme.jpg

Å finne tonen

om musikk og demens

- ved Tone Kristine Sæther Kvamme, første­ama­nu­en­sis ved fagseksjon for musikkpedagogikk og musikkterapi, Norges Musikkhøgskole

karette.a.stensaeth.jpg

om effekt av musikk- og leseprogram for hjemmeboende personer med demens og deres nærmeste

- ved Karette Annie Stensæth, professor ved fagseksjon for musikkpedagogikk og musikkterapi, Norges Musikkhøgskole

Tora_Gaden.jpg

- ved Tora Söderström Gaden, stipendiat ved Norce

 

ANDRE MEDVIRKENDE:

jelena.golubovic.jpg

Panelsamtale


Jelena Golubovic er sti­pen­diat ved Fagseksjon for musikkpedagogikk og musikkterapi, Norges Musikkhøgskole.

Kari+svendsen.jpg

Fellessang

Vår alles kjære Kari Svendsen leder fellessangen på årets konferanse.


Program

(med forbehold om endringer)

Kl 9:30

Innlogging
Vi logger inn og sjekker at det funker. Hent deg en kopp kaffe og gjør deg klar!

Kl 10.00

Velkommen v/Jarle Flemvåg, faglig og administrativ leder i Krafttak for sang.

Kl 10.05

Fellessang ledet av Kari Svendsen

Kl 10.15

Musikkterapi for premature barn og deres foreldre
v/Tora Söderström Gaden

Kl 10.35

Sang og korsang i pedagogiske sammenhenger
v/ Anne Haugland Balsnes.

Kl.11.00

Syngende foredrag om sangrepertoaret i barnehagen. v/Liv Anna Hagen og Siri Haukenes

Kl 11.30

PAUSE

Kl 11.35

Fellessang v/Kari Svendsen

Kl 11.50

Syngende Barn v/Pia Bygdéus

Kl 12.15

Å finne tonen - om musikk og demens
v/ Tone S. Kvamme

Kl 12.30

PAUSE

Kl 13.00

Korsang og helse v/ Töres Theorell

Kl 13.45

Fellessang v/Per Vollestad

Kl 13.55

Syng deg friskere v/ Grete Daling

Kl 14.15

Homeside v/ Karette Stensæth

Kl 14.25

PAUSE

Kl 14.30

Sanger fra Grini v/Per Vollestad

Kl 14.50

Panelsamtale - fagfolk svarer på innsendte spørsmål. Send inn ditt spørsmål i forkant eller sanntid.
I panelet: Siri Haukenes, Liv Anna Hagen, Grete Daling, Per Vollestad og Jelena Golubovic

Kl 15.20

Sammen – hver for seg: Virtuelle ritualer i en krisetid
v/ Katrine Frøkjær Baunvig

Kl 15.50

Fellessang v/Per Vollestad

16.00

TAKK FOR I DAG!

 

Billetter

Ordinær: 490,-
Student: 245,-
Syngende barnehager/Syngende institusjoner/
Syngende skoler:
0,-*

*Konferansen streames gratis på nettportalene | syngsammen.no | sangbanken.no | skattkammer.no


Gratis billetter:

Alle partnere av Krafttak for sang får 2 gratis billetter.
Alle som sitter i sangutvalg i Syngende kommuner får gratis billetter.


Målgruppe

Konferansen egner seg for sangere, dirigenter, pedagoger, lærere i kulturskolen, kommuneansatte, representanter fra frivillige organisasjoner og alle andre som jobber med eller er interessert i sang. 



KONFERANSE 2019

Stemmer som forandrer
-om sang og omsorg

Dato: 7. november
Sted: Forstanderskapssalen, Sentralen (Oslo).

PLAKAT 2019 (3).jpg

Billetter
Ordinær: 720,-
Student: 360,-
Syngende barnehager/Syngende institusjoner/
Syngende skoler: 360,-

Alle partnere av Krafttak for sang får 2 fribilletter.
Alle Syngende kommuner får 2 fribilletter.


PROGRAM

Kl. 09.00

Registrering og kaffe

Kl. 10.00

Velkommen
v/ Jarle Flemvåg, faglig og administrativ leder i Krafttak for sang

Kl. 10.05

Fellessang
v/Jostein Hasselgård, artist, musiker, korleder og seminarholder.

KL. 10.25

Sang ved demens - erfaringer med musikkbasert miljøbehandling
Hvordan virker sang på oss?
Hva skal til for å få sang inn i hellsevesenet?Erfaringer med sang og musikk i demensomsorgen.
v/Audun Myskja, overlege, musiker, forfatter, foredragsholder og PhD i bruken av musikk i eldreomsorgen.

Kl. 11.10

Venjas Harem
Bandet har utspring fra Musikk i fengsel og frihet og de fleste har bakgrunn fra rus og kriminalitet. De lager låter selv, og gir ut CD og bok i slutten av november!

Kl. 11.30

Miljøbehandling og integrert bruk av musikk og sang til ansatte i helse- og omsorgstjenestene
v/ Vegar Rangul, styreleder for Nasjonalt Kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.

Kl. 11.40

HOMESIDE - et pågående EU-prosjet som handler om musikk, lesing og demens.
v/Kristi Stedje, PhD-stipendiat ved Norges musikkhøgskole og Karette Stensæth,professor i musikkterapi og leder for Senter for forsking i musikk og helse ved Norges musikkhøgskole

Kl. 11.50

Kvar song ei soge/Min Folketone 
v/Aslaug Vaa, leder for Villa Lofoten og regissør av filmen “Kvar song ei soge”.

Kl. 12.00

Sangglede og helse - om korsang på sitt beste
v/Ingrid Korn, psykiatrisk sykepleier og sanger i Risikoret i Fredrikstad.

Kl. 12.10

 

Kl. 12.15

 

Kort presentasjon av Krafttak for sang v/ Jarle Flemvåg

 

Lunsj

 

Kl. 13.00

Fellessang  
v/Jostein Hasselgård, artist, musiker, korleder og seminarholder.

Kl. 13.20

Musikk, terapi for hjernen
v/Geir Olve Skeie, nevrolog, PhD, overlege ved Nevrologisk avdeling, Haukeland universitetssjukehus og professor II ved Griegakademiet hvor han underviser om musikk og hjernen.

Kl. 14.05

Dissimilis
v/Lars Tingelstad (instruktør), Jens Arild Wettere og Gry Lillian Nilsen.

Kl. 14.25

Pause

Kl. 14.35

Sang i livets begynnelse.
Hvorfor, hvordan og hva? Om sang for og med små barn. 
v/Åslaug Berre, musikkpedagog med lang erfaring i feltet Musikk i livets begynnelse.

Kl. 14.55

Å gi barna en stemme: Musikkterapeutisk samhandling, lek og improvisasjon 
Fagnettverket for musikkterapeuter ved pedagogiske fagsentere i Oslo kommune 
v/Greta Aagre, Mette Thiedemann, Dag Stian Baltzersen og Lena Brennskaug Nettum

Kl. 15.15

Musikk som terapi i vonde og gode dager
Divaen og Doktoren» er historien om møtet mellom en pasient og en musikkterapeut bak lukkede dører på psykiatrisk avdeling. Det er en historie om sykdom som ble til recovery, håpløshet som ble til håp og drømmer som ble til til virkelighet.
v/Angelica Kjos og Hans Petter Solli.

Kl. 15.45

Fellessang 
v/Jostein Hasselgård, artist, musiker, korleder og seminarholder.

Kl. 16.00

Slutt


sek_person_scid_42682.jpg

Geir Olve Skeie

er nevrolog, PhD, overlege ved Nevrologisk avdeling, Haukeland universitetssjukehus, og professor II ved Griegakademiet, hvor han underviser om musikk og hjernen. Han er i tillegg utdannet pianist fra Griegakademiet i Bergen, der han studerte med Jiri Hlinka. Skeie har over 100 internasjonale publikasjoner, og har blant annet forsket på musikkens påvirkning på hjernen og bruk av musikk ved Parkinsons sykdom og hjerneskader.

Dia+and+the+doctor.jpg

Diva and the Doctor

består av artist/erfaringskonsulent Angelica Kjos og musikkterapeut/forsker Hans Petter Solli. De to møttes på lukket psykiatrisk avdeling på Lovisenberg Diakonale Sykehus – han som terapeut og hun som pasient. Musikkterapien ble svært viktig for Angelicas recovery-prosess. Der fikk hun jobbe med traumer og rusavhengighet gjennom å skrive og synge sanger. I dette foredraget vil hun fortelle sin historie og synge noen av de sangene som hun har laget gjennom musikkterapien. Hans Petter spiller gitar og bidra med faglige refleksjoner over hvordan musikk kan hjelpe mennesker psykiske lidelser og rus til et bedre liv.

aaslaug1.jpg

Åslaug Berre

er musikkpedagog/musikkformidler med mange års erfaring. Hun har vært pianolærer, kordirigent og musikkpedagog i musikkbarnehage og skole. Åslaug har jobbet som produsent og musiker i Rikskonsertenes skolekonserter. Der satte hun også i gang konserter for førskolebarn. Åslaug også vært programskaper i NRK, blant annet med Triola da gamba og Barnetimen for de minste. På Norges Musikkhøgskole underviste hun i musikkformidling, og for Musikk i skolen holdt hun en rekke musikkurs for pedagoger i barnehage og skole. Åslaug har gitt ut flere bøker og CDer og var med å starte foreningen Musikk fra livets begynnelse i Norge. Siden 2000 har hun drevet sin egen virksomhet - Musikk og Utvikling - hvor musikkgrupper for voksne og barn sammen er bærebjelken.

Fagnettverket.jpg

Greta Aagre, Mette Thiedemann, Dag Stian Baltzersen og Lena Brennskag Nettum

I fire av bydelene i Oslo kommune er det ansatt musikkterapeut ved Pedagogisk fagsenter. Fagsentrene utfører vedtak om spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging for barn i barnehagealder hjemlet i Barnehageloven. De fire musikkterapeutene har i mange år samarbeidet i et fagnettverk. Gjennom gruppeveiledning, etiske og faglige diskusjoner er det utviklet en felles grunnholdning basert på et humanistisk menneskesyn med barnet i fokus. I en årrekke har fagnettverket holdt foredrag og skrevet artikler om den relasjonelle tilnærmingen i musikkterapi med små barn. Fagnettverket består av Greta Aagre (Bydel Gamle Oslo), Dag Stian Baltzersen (Bydel Grorud), Mette Thiedemann (Bydel Nordstrand) og Lena Brennskag Nettum (Bydel Bjerke).

Jostein.jpg

Jostein Hasselgård

fullførte sitt studie ved jazzlinja på NMH i 2006. Samme år gav han ut soloalbumet «A few words». Han synger i vokalgruppa PUST, som med sine 5 kritikerroste album og turneer i inn- og utland er en av de ledende i sitt slag i Norge. Jostein har vært med på større TV-produksjoner som Julemorgen, Beat for Beat og Eurovision, har deltatt på flere turneer i ”Den Kulturelle Skolesekken”, ”Den Kulturelle Spaserstokken” og vært artist på show som ”Jul i Barne-TV” med bl.a. KORK, Espen Grjotheim og Benedikte Kruse. Han er en allsidig artist og har og jobber nå som musiker, korleder, seminarholder, sanglærer, pianist, arrangør og komponist ved siden av å være ansatt på OsloMet som musikklærer på barnehageutdanningen.

Gry Lillian Nilsen

Gry har vært i Dissimilis over tretti år, helt siden hun var 14. Sangen hun skal fremføre på konferansen handler om å stå opp for seg selv, og å gripe de sjansene som livet byr på. Gry forteller at denne sangen på mange måter representer hennes liv. Gry elsker og opptre, og er alltid klar for en ny musikalsk utfordring. Gry er også tilknyttet dissimiliskoret.

_DSC1971.jpg

Jens Arild Wettere

Jens Arild har vært elev i Dissimilis siden 1996. Han har turnert rundt om kring i det ganske land, både som solist og i Dissimiliskoret hvor han også er en viktig bidragsyter. Han har også hatt store roller i sceneoppsetninger i regi av Dissimilis i årenes løp. Han forteller at sangen alltid har spilt en viktig rolle i livet hans.

AM+%282%29.jpg

Audun Myskja

er overlege, musiker, forfatter og foredragsholder, og har en doktorgrad i bruken av musikk i eldreomsorgen. Han har utviklet musikkbasert miljøbehandling (MMB; «Myskjaskolen») og utdanner nå helsearbeidere i kvalitetsfremmende metoder i et landsomfattende prosjekt i regi av Helsedirektoratet som gjelder for perioden 2015⎼2020. Han er også fagveileder for Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg ved Nord Universitet i Levanger. Han har skrevet over tyve fagbøker, blant dem Den musiske medisin, På vei mot en integrert medisin, Finn din indre kraft, Kunsten å dø, Pust og Ungdomskilden. Audun Myskja holder en rekke kurs og foredrag i inn- og utland, samarbeider med pasientforeninger og har vunnet flere priser, blant annet Den norske legeforenings Kvalitetspris.

Portrettbilde-Vegar-Rangul.jpg

Vegar Rangul

har doktorgrad i samfunnsmedisin og forsker på helseeffekter av fysisk aktivitet og interaksjon med generell helseatferd og risiko for hjerte- og karsykdommer. Han er styreleder i Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg og prosjektleder for det nasjonale opplæringsprogrammet om miljøbehandling med integrert bruk av sang og musikk i omsorgstjenestene (Musikkbasert miljøbehandling).

AASLAUG+VAA.jpg

Aaslaug Vaa

er utdannet agronom, lærer og cand. philol. med fagkretsen filosofi, historie og kunsthistorie. Hun var kultur- og kinosjef i Åsnes kommune 1981-86 og fylkeskultursjef i Nordland 1986-2008. Siden 2010 har hun etablert kulturnæringsbedriften Villa Lofoten, og her produseres det også film. Aaslaug Vaa debuterte som regissør med dokumentarfilmen Kvar song ei soge i 2016. Filmen ble nominert til Amanda for beste dokumentar samme år.

64529198_2222211724565593_5422143005698031616_n.jpg

Venjas Harem

har sitt utspring fra Musikk i fengsel og frihet og har spilt sammen i mange år. De fleste av deltagere har soningsbakgrunn og de spiller stort sett egetprodusert materiale. Venjas Harem er finansiert av Oslo musikkråd /Musikk i fengsel og frihet avd Oslo.

karette.a.stensaeth.jpg

Karette Stensæth

er professor i musikkterapi og ledar for Senter for forsking i musikk og helse ved Norges musikkhøgskole. Hennar forskingsinteresse omfattar tema som improvisasjon, estetikk, leik, teknologi og filosofi. Stensæth har meir enn 20 års erfaring som musikkterapeut med barn og unge med ulike livsføresetnadar. Stensæth er ledar for det norske teamet som deltar i det store forskingsprosjektet HOMESIDE.
foto: Kimm Saatvedt

Kristi_Stedje_2.jpg

Kristi Stedje

tok master i Musikkterapi ved Norges musikkhøgskole og har 20 års erfaring fra eldreomsorgen både som pleier, musikkterapeut i kommunal omsorgstjeneste og leder for Sang i eldreomsorgen 2015-2019 . I oktober 2019 skal Kristi være PhD-stipendiat ved Norges musikkhøgskole. Tema: musikk, hjemmeboende personer med demens og parforhold. Hun vil være tilknyttet HOMESIDE - prosjektet.

Ingrid+Korn+%281%29.jpg

Ingrid Korn

er hun psykiatrisk sykepleier, og hun flyttet til Fredrikstad i 2014. Som nyinnflyttet, sangglad og sosialt anlagt så hun seg om etter et nettverk med musikalsk tilsnitt, og hun valgte derfor å melde seg inn i et kor. Det ble Risikoret der hun nå synger 2. alt.
Hun så seg aldri tilbake!


Tusen takk for oppmøtet på konferansen 25.10 2018!

Her er presentasjonene til foredragsholderne:


Konferanse 2018:

TEMA: FORSKNING

Dato: 25. oktober
Sted: Forstanderskapssalen, Sentralen (Oslo).

Paneldebatt

I panelet: Ingrid Danbolt (Universitetslektor, Institutt for barnehagelærerutdanning ved Oslo Met), Njål Sparbo (Frilans sanger og forsker ved Griegakademiet), Arve Almvik (Førstelektor, Fakultet for sykepleie og helsevitenskap ved Nord Universitet) og Karette Stensæth (Leder for CREMAH (Centre for Research in Music and Health) og førsteamanuensis i musikkterapi ved Norges musikkhøgskole).

TEMA TIL DEBATT:

  • Hvorfor forske på sang?

  • Er ikke sangens egenverdi nok?

  • Reduseres sangens egenverdi når vi tillegger instrumentelle effekter?

  • Trenger vi forskning når det er så åpenbart at det funker?

  • Innsendte spørsmål fra deltakere av konferansen.
    Lurer du på noe? Send inn spørsmål før 20.10.18 til signe.sannem.lund@musikk.no


Foredragsholdere

Vi er så heldige å ha med flere av nordens ledende forskere på sangrelaterte temaer. 

Foto: Håkan Lindgren

Foto: Håkan Lindgren

"Den Kulturella Hjärnan-kulturens betydelse för vårt välbefinnande"

Gunnar Bjursell (Professor emeritus ved Karolinska Institutet) LES MER 

 


Anne.jpg

"Gjestfri korsang i flerkulturelt miljø"

Anne Haugland Balsnes (Professor i musikk ved Universitetet i Agder). LES MER



Nora.jpeg

"Sang som en vei inn til vennskap før felles språk"

Nora B. Kulset (Postdoktor i musikkvitenskap ved NTNU i Trondheim). LES MER


Kari Batt Rawden.png

"Sang i eldreomsorgen; erfaringer fra 3 institusjoner - et følgeforskningsprosjekt"

Kari Bjerke Batt-Rawden
(1. amanuensis ved Institutt for helsevitenskap, Gjøvik.) LES MER


gro.trondalen.jpg

«Helse i hver tone? Om sang i et helseperspektiv»

Gro Trondalen (Professor i musikkterapi ved Norges musikkhøgskole). LES MER


Artister

Per Vollestad.jpg

Per Vollestad - Allsidig og svært erfaren sanger gir oss "Sanger fra Grini". LES MER


Foto: Erik Hannemann

Foto: Erik Hannemann

Pust - Seks av nordens vakreste stemmer i magisk, mektig og leken samklang. LES MER


 

 

Teaser

Her er en liten forsmak på noe av det vi kommer til å høre om på konferansen:

Velkommen til en spennende konferanse av foredrag, sang, underholdning og paneldebatt på flotte Sentralen i Oslo!

Velkommen til en spennende konferanse av foredrag, sang, underholdning og paneldebatt på flotte Sentralen i Oslo!


Konferansen 2017:
Syng! En inspirasjonsdag

- En dag full av kreative prosjekter

25.10 inviterte Krafttak for sang til en interessant og lærerik inspirasjonsdag, med en rekke miniforedrag om kreative sangprosjekter fra hele landet. Hensikten var å gi deltakerne gode idéer, og et nettverk slik at de enkelt kan sette i gang gode sangtiltak.

Målgruppe

Inspirasjonsdagen egner seg for sangere, dirigenter, pedagoger, lærere i kulturskolen, kommuneansatte, representanter fra frivillige organisasjoner og alle andre som driver eller ønsker å starte opp sangprosjekter. 

Sted: 
Forstanderskapssalen, Sentralen.

TID:
REGISTRERING KL. 09.30
PROGRAM: 10 - 16

Pris: 700kr inkl. lunsJ

Avtale med Bondeheimen
Enkeltrom 1555,- per rom per natt inkludert frokost. 


PROGRAM inspirasjonsdag.jpg

AFTERSINGING

Etter programmet på Sentralen inviterer vi til aftersinging på SYNG! Der blir det mingling, synging og muligheten til å kjøpe snacks og noe godt å drikke. 


KONFERANSE 2016

Årets Krafttak for sang-konferanse finner sted på Thon Conference Universitetsgaten 19.og 20. oktober 2016. Temaet for konferansen er sang som middel til inkludering av flyktninger og asylsøkere. Vi har samlet en rekke ressursperson som vil dele sine erfaringer og tanker om hvordan sang kan brukes på asylmottak og ellers i lokalsamfunnet. På konferansen får du møte ledere av musikkorganisasjoner, sangere, artister, dirigenter, ansatte på asylmottak, tidligere asylsøkere, lærere, forskere og ansatte i kommunene. 

Dag 1 vil ha hovedfokus på tiltak rettet mot barn og unge, mens dag 2 fokuserer mer på voksne og generelle tiltak. Blant temaene er sang brukt i språkutviklingen, sangtiltak i asylmottak, sang som inkluderende ressurs i kommunene m.m. Det vil også bli sanginnslag og fellessang. Konferansen åpnes av kulturminister Linda Hofstad Helleland. Fullstendig program under kartet. 

PÅMELDING: jarle.flemvaag@musikk.no innen 1. oktober

PRIS: 1 dag 700kr, 2 dager 1200kr. 

Thon Conference Universitetsgaten - Universitetsgaten 26, 0162 Oslo

 

 

TRYKK PÅ LENKENE FOR FULLSTENDIG PROGRAM: