“Helsekoret” - en mal for resten av landet!

Nå skal Sandefjord-koret "Helse i hver tone" inspirere resten av landet til å satse på sang som helsetiltak. For kormedlemmene har sangmøtene vært avgjørende for både helse og livskvalitet.

Korprosjektet i Sandefjord har pirret nysgjerrigheten til flere aktører i sang- og musikkverdenen, og i disse dager blir både brosjyre og inspirasjonsfilm lansert for å få flere kommuner i Norge til å satse på korkonseptet fra Sandefjord. Krafttak for sang og Norges Korforbund Vestfold og Telemark tror prosjektet har et enormt potensiale for å bli en nasjonal suksessoppskrift. 

For min del har jeg helseutfordringer, så jeg synes det er ålreit å komme ut på dagtid. Man glemmer plager ved å synge.» 

- Kordeltager

Helsekoret har holdt konserter på sykehjem, seminarer og på Røde kors-kafèen for å skape fine musikalske øyeblikk for andre.

Helsekoret har holdt konserter på sykehjem, seminarer og på Røde kors-kafèen for å skape fine musikalske øyeblikk for andre.

Et fast møtested

- "Helse i hver tone" har vist at man med enkle midler kan bruke sangen til å skape sosiale og musikalske lyspunkt i hverdagen til folk, sier Wenche Helgesen i Norges Korforbund Vestfold og Telemark, som i 2016 var med på å starte koret. 

- Vi ville lage et gratis tilbud til de som ønsket å møtes og synge sammen med andre på dagtid. Fokus var sosialt fellesskap, mestring, økt livskvalitet og glede. Koret fikk navnet "Helse i hver tone", men omtales gjerne som "Helsekoret". Tilbudet har vært gratis og det har vært på dagtid, forteller hun. I tillegg har koret holdt konserter på sykehjem, seminarer og på Røde kors-kafèen for å skape fine musikalske øyeblikk for andre.


Se video fra prosjektet:

Et kor for alle

Koret har vært helt uten krav til forkunnskaper i musikk og sang, og uten aldersgrense. Dette har bidratt til et stort mangfold blant deltakerne. Alle har fått mulighet til å delta på sine egne premisser, og koret har blitt en sosial arena der sangen og musikken har vært et sentralt møtepunkt.

 

- Å si at koret har gitt samhold og nye, fine opplevelser er ikke å ta for hardt i! Noen av deltakerne hadde aldri sunget konserter tidligere, men etter å ha vært med i koret en stund har konserterfaringen økt med mange hundre prosent. Det å synge sammen i kor har også mange positive synergier. Er du i jobb, eller har en stor familie, får du mye sosialt samvær ”gratis” i hverdagen. Er du ikke i jobb, mangler et sosialt nettverk, og har liten eller ingen familie, kan faste sosiale møtepunkter være sentrale for livsglede og mening. I Helsekoret har nye vennskap oppstått, og flere samles - også utenom koret, tilføyer Helgesen.


Hvorfor helsekor?

- Det å synge gir en sterk følelse av velvære, godt humør og mer energi. Dette kan redusere stress og dempe opplevelse av smerte. Flere forskningsprosjekter viser at korsang gir økt nivå av kjærlighetshormonet Oxytocin i kroppen. Det fremkaller følelser av tilfredshet, ro og trygghet, og reduserer følelser av uro og angst. Forskningsprosjektet Syng deg friskere (Nord universitet) viser også tydelig at korsang kan være en fantastisk aktivitet for mennesker med psykiske helseutfordringer, forklarer leder Jarle Flemvåg i Krafttak for sang. Han har stor tro på at Helsekoret vil kunne spres til resten av Norge.

- Nå skal vi formidle dette til utvalgte kommuner, og så håper vi at mange blir inspirert av Sandefjord-modellen! 


DSCF5551.jpg


«Vi er en fantastisk gruppe med mennesker. Jeg har blitt så glad i alle enda jeg bare har vært her ett år. Fra første stund kjente jeg en glede og atmosfære da jeg kom inn i rommet.»

 - Kordeltager

 

Stor takhøyde

- ”Helse i hver tone” har hatt faste øvinger hver uke i et godt lokale med bokstavelig talt stor takhøyde. Det har ikke vært krav om å si fra om du kommer eller eventuelt hvorfor du ikke kommer. Dette har betydd mindre press for deltakerne og gitt større rom for deltakelse. Å øve inn sanger og planlegge for konsert har motivert til aktiv deltakelse og stimulert til å møte opp selv på litt dårlig dag, forteller Helgesen videre.

 

Gratis og lavterskel

Det som skiller Helsekoret fra et vanlig kor, er at det ikke er kordeltagerne selv som står for organiseringen av tilbudet. Dette kan ha gjort at terskelen for å være med har vært lav. Det er ikke et krav om å drive inntektsgivende aktiviteter for å få midler til å lønne dirigent. Tanken har vært å gi et kortilbud som er sidestilt med andre gratis aktivitetstilbud i kommunen. Koret har øvd i lokaler på Idrettens hus og på Kurbadet. Det har gjort at kostnadene til lokalleie har vært svært lave. Selve driften har Norges Korforbund Vestfold og Telemark tatt seg av. Dirigenten har vært lønnet av midler fra Vestfold og Telemark fylkeskommune og fra Anders Jahres Humanitære stiftelse.

I 2021 ble Helsekoret dessverre avviklet av økonomiske årsaker.


Nyheter om Syngende institusjoner: