Virtuell sangbok - Musescore

Norsk Sangerforum og MuseScore har utviklet en virtuell sangbok til glede for korsangere, dirigenter og andre som er interesserte i sanger for kor. Sangboka inneholder flere hundre sanger for ulike besetninger og innen diverse temaer.  

Den virtuelle sangboka består av kornoter som ligger tilgjengelig online på hjemmesiden til MuseScore, og den blir kontinuerlig oppdatert med nye sanger. Notene er først og fremst korarrangementer fra gamle sangbøker og manuskripter, i tillegg til musikk som ikke er beskyttet av Åndsverkloven.

I sangboka kan man spille av sangene fra begynnelse til slutt, høre på utvalgte takter eller deler, og transponere til ulike tonearter. I tillegg kan man justere tempoet opp eller ned, og legge til en metronom som angir taktslagene mens man spiller av sangen. Appen inneholder også en mikser der man kan justere volumet på de ulike stemmene, slik at man for eksempel kan høre sopran- eller tenorstemmen tydeligere enn alt og bass.

Notene kan lastes ned for ulike formater som mp3 og midi, og er også tilgjengelige for utskrift som pdf. I tillegg kan notene lastes ned til et innebygget bibliotek i appen slik at de er tilgjengelige for bruk offline. Sangboka kan brukes både til digital innstudering av nye sanger på egenhånd, og som en digital noteperm på korøvelser som dirigent eller sanger.

Kornotene ligger samlet både ut fra når tid de ble publisert i sangboka, og ut fra ulike besetninger og temaer. Sangboka er blant annet kategorisert for mannskor, damekor og blandakor, og for ulike temaer som festivalsanger, drikkeviser og såkalte romantiske rariteter. I tillegg inkluderer sangboka også en egen del med gehør- og noteopplæring for korsangere. De ulike besetningene og temaene finner du her:

Man trenger ikke være medlem av Norsk Sangerforum for å bruke sangboka, og notene er tilgjengelige for alle. Den virtuelle sangboka er også tilgjengelig via appen MuseScore Songbook, som kan lastes ned for iPad / iPhone og Android. Nettsideutgaven av sangboka er gratis å bruke, mens appen i skrivende stund koster cirka tjue kroner.

Prosjektet er et samarbeid mellom Norsk Sangerforum og MuseScore.

Norsk Sangerforum er en av Krafttak for Sang sine partnerorganisasjoner.

Tekst: Kristine Maria Lund