Vuggesanger fra flere kulturer

Vuggesanger fra ulike kulturer er en del av programmet på årets Førdefestival, som har ”På flukt!” som tema. I den syngende kommunen Fjaler forbereder en liten sanggruppe seg på å opptre med eritreiske og norske vuggesanger.

Prosjektet er initiert av Førdefestivalen, som har invitert innvandrerkvinner i Sunnfjord til å dele sine egne vuggesanger med lokalbefolkningen og publikummet på festivalen. Festivalen vil gå av stabelen 6.-10. juli, og kvinnene skal opptre på festivalens siste dag med konserten ”Sulla meg litt du mamma mi – grenselause voggesongar”.  

I den syngende kommunen Fjaler har fem eritreiske kvinner øvd til konserten sammen med kultursjef Ingeborg Opdøl Tysnes det siste halve året. Kultursjefen henvendte seg til festivalen da hun så annonsen for prosjektet i avisa, og siden har kvinnene hatt jevnlige øvelser med vuggesanger. Kvinnene deltar på obligatorisk språkopplæring hver torsdag, og øvelsene har derfor blitt lagt til denne tida.

Sangøvelsene har blitt holdt hjemme hos kultursjefen, som har ledet øvelsene med de eritreiske kvinnene. To av kvinnene har hatt med seg barna sine av og til, og takket være fint vær har gruppa ofte kunnet sitte ute i hagen og øve. Sanggruppa har også hatt besøk av praksisstudenter, som har vært på utplassering for å lære om hvordan man jobber med flyktninger og frivillighet i kommunen. Dette ble også en lærerik sangtime for studentene, som bare kunne én av de norske vuggesangene fra før.

En av sangene kvinnene skal opptre med er en lokal vuggesang fra Fjaler, og denne sangen er lite kjent blant innbyggerne i kommunen. De eritreiske kvinnene ser derfor frem til å fremføre ”Sova lengje di bodni” for nye tilhørere på konserten.  På repertoaret står også Den fyrste song, Fare meg vel, Fader Jakob, og en eritreisk versjon av Fader Jakob med tittelen Isak haoui. I tillegg skal kvinnene synge tre andre eritreiske sanger på konserten.

Gruppa skal synge vuggesanger sammen med to andre grupper kvinnelige flyktninger og asylsøkere fra Sunnfjord på konserten, og hittil har de tre gruppene hatt to samlinger med felles øving i Førde. Disse øvelsene ble ledet av kunstnerisk leder Kari Malmanger sammen med musikkterapeut Jorunn Bakke Nydal, som også driver det internasjonale koret i Førde. I tillegg har flyktningkonsulenten i Førde deltatt på fellesøvelsene.

Kari Malmanger er sanger, musikkpedagog og kunstnerisk leder for prosjektet, og har utformet opplegget for vuggesangene. Hun har laget et PDF-hefte med noter og tekst til øvelsene, og hun har også sunget inn alle sangene til konserten og filmet de internasjonale sangene. Videoene blir lastet opp til en lukket prosjektgruppe på Facebook, slik at deltakerne kan gå inn og se på hverandres sanger før samlingene.

Fellesgruppa planlegger å øve intensivt sammen den siste uka før konserten, som i skrivende stund vil finne sted om et par uker. Førdefestivalen finansierer transport til og fra samlingene og konsert, og kvinnene vil også få festivalpass med gratis inngang til alle festivalens konserter. Prosjektlederne håper at kvinnene vil få stort utbytte og glede av disse konsertene, der den eritreiske sangerinnen Faytinga og flere andre internasjonale artister og band også skal opptre. 

Prosjektet er et samarbeid mellom Førdefestivalen, Fjaler kommune og Sogn og Fjordane fylkeskommune.

Fjaler er en av Krafttak for Sang sine syngende kommuner.

Vil du vite mer? Kontakt kultursjef Ingeborg Opdøl Tysnes, tlf.: 57 73 80 44 / 988 65 054, e-post: ingeborg.tysnes@fjaler.kommune.no

Tekst: Kristine Maria Lund

Prosjektet er nå gjennomført. Les om hvordan det gikk her: 

Foto: Heidi Hattestein

Foto: Heidi Hattestein