Sangdosetten

En daglig sang i medisindosetten har virket positivt på humøret hos beboerne ved Sauherad bygdeheim. ”Folk lever lenger her, nå, fordi du synger med dem hver dag,” har sangpedagogen i prosjektet blitt fortalt.

Nøkkelen er å finne ut hvilken sang som fungerer for den enkelte, sier sangpedagog Jorid Vale om Sangdosetten. Sangen kan være en knagg eller en slags knapp man kan trykke på, slik at man kan nå inn til ulike beboere. Hvis man noterer sangen på lista til hver enkelt, kan man gi en liten sangtablett for humøret når det trengs.

”Kan du ikke synge ’Lille søta fröken Fräken’ for meg?”, hadde hun spurt den aggressive beboeren som ikke ville roe seg ned. Han ble i et mye bedre humør med en gang han sang, forteller Vale, som visste at denne sangen var favorittsangen hans.

Dementavdelingen kan også vise til flere gode erfaringer etter at de startet med prosjektet. De nevner for eksempel en beboer som ikke ville stå opp av senga over lang tid, uansett hva de gjorde. Etter å ha spurt familien hennes om hvilken musikk hun likte som ung, har de begynt å sette på denne musikken til henne om morgenen. Nå står hun opp og kler på seg selv når hun hører sangene.

Sangen letter miljøet og gjør at folk trives bedre i hele bygdeheimen, forteller de ansatte ved Sauherad bygdeheim. De har nå spurt om å få et lite sangkurs med sangpedagogen, slik at de selv kan sette i gang en sang i det daglige. 

Sangdosetten er et samarbeid mellom tre ulike eldreinstitusjoner i Sauherad kommune, i tillegg til hjemmetjeneste og sykehjem. Prosjektet er en del av kurset «Musikkbasert miljøbehandling i eldreomsorgen» ved terapeutisk musiker, Helene Waage som er prosjektmedarbeider for Audun Myskja og Kavlifondet.

Innbyggerne i kommunen er også invitert til å være besøksvenner for beboerne på dementavdelingen, sammen med musikklassen på Sagavoll folkehøgskole. ”Ved å synge får man kontakt med den man skal være venn for,” avslutter Vale, som håper at beboerne kan ha hver sin daglige sang som en viktig del av medisindosetten i fremtiden.

Sauherad er en av Krafttak for Sang sine syngende kommuner.

Vil du vite mer? Kontakt sangpedagog og forsanger Jorid Vale, tlf. 932 09 355.

Tekst: Kristine Maria Lund