Carols by oiid - Julesanger og ny teknologi

Musit har sammen med Harmonien (Bergen Filharmoniske Orkester) spilt inn 10 kjente og kjære julesanger i spesialskrevne arrangementer for orkester. Carols by oiid er en ny og annerledes måte å utforske julemusikken på.

Her kan du regulere volumet på orkesteret og vokalen alt ettersom det passer deg.

Her kan du regulere volumet på orkesteret og vokalen alt ettersom det passer deg.

Musit (Music Interactive Technology) har i flere år laget nettbaserte undervisningssystemer for musikkfaget. Sentralt i undervisningssystemene er innspilt og flerspors musikk i alle sjangre som elevene kan bruke interaktivt i deres nettbaserte verktøy. Basert på dette har Musit laget et musikkformat, oiid, hvor man kan styre sin egen lytteopplevelse av kjente sanger. Dette finner man i appen med samme navn. I oiid finner man flere og flere kjente sanger av norske og internasjonale artister. Musit har også utviklet en teknologi som gjør det mulig å være interaktiv med musikken i app og nå senest, direkte på nett, uten at man må installere noe.

Julesangprosjektet

Carols by oiid finnes både som en app og et nettbasert tilbud. Musit har sammen med Harmonien spilt inn 10 kjente og kjære julesanger i spesialskrevne arrangementer for orkester. Musit har samarbeidet med orkesteret i snart 10 år. Harmonien spiller inn det klassiske materialet i undervisningsopplegget til Musit, og Musit lager orkesterets nettbaserte undervisingsmateriell til skolene.

Harmonien har også spilt inn flerspors innspillinger av highlights fra den klassiske musikkhistorien. Dette er unikt i klassisk sammenheng. I tillegg har orkesteret spilt inn tre hele stykker som ligger i hovedappen, oiid.

Julesangene er gratis på web. Musit håper at dette fører til at så mange som mulig lærer seg og synger disse flotte sangene. Sangene når ut til hele verden, blant annet sendes de til samtlige skoler i Brasil.

Appen med de engelske sangene koster litt, men mindre enn èn kopp julekakao på kafè. De norske sangene kommer med i en oppdatering av appen i god tid før jul.

Valg av sanger

Alle sangene som er tatt med er offentlig tilgjengelige (public domain), slik at de kan deles ut gratis. Arrangementene og innspillingene er også kjøpt fri.

Disse sangene finner du i Carols by oiid:

Noite feliz, Away in a manger, Jingle bells, Joy to the world, O come all ye faithfull, O holy night, O little town of Betlehem, Silent night, We wish you a merry Christmas, What child is this?, Glade jul, Deilig er Jorden og Bjelleklang.

Oiid er spennende å utforske for folk i alle aldre. I Carols by oiid er det mulig å synge til orkesteret sammen med profesjonelle sangere, eller dempe vokalen og synge med "alene". I de flerspors opptakene på oiid kan man lytte til en og en stemme i et musikkstykke. For eksempel er det mulig å høre gitaren, vokalen, bassen eller trommene hver for seg. Dette er en veldig spennende løsning som gir innsikt i oppbyggingen, spilleteknikker, klangdannelsen og kompleksiteten i en låt.

Tekst: Signe Sannem Lund i samarbeid med Yrjan Tangenes, produkt- og teknologisjef i Musit.