Høylandet og Skien er nye Syngende kommuner!

Høylandet og Skien er valgt ut til å delta i den nasjonale sangsatsingen Syngende kommune. Kommunene får veiledning og økonomisk støtte til å styrke sitt sangtilbud, og vil bruke sang for å stimulere til inkludering, tilhørighet og felleskap i lokalsamfunnet.

Fra januar 2023 skal de samarbeide med Krafttak for sang om å utvikle og opprette sangaktiviteter og styrke lokal sangkultur i en tre års periode. I tillegg til økonomisk støtte, vil kommunene få tilbud om fagdager for ansatte i barnehager, skoler og eldreinstitusjoner, og tilgang til nasjonale nettverk og kompetansehevende samlinger.


Les mer om hva kommunene planlegger å gjøre de kommende tre årene:

Dette er planen til Syngende Høylandet:

Høylandet vil bruke sang for å stimulere til inkludering, tilhørighet og felleskap i lokalsamfunnet. Målgrupper for prosjektet er alle kommunens innbyggere og særlig beboere på sykeheimen, på bofellesskapet og den store gruppen flyktninger kommunen har tatt i mot i år.

Syngende ordfører: Høylandet-ordfører Hege Nordheim-Viken blir ordfører i en syngende kommune.

Sang for inkludering, tilhørighet og fellesskap

- Høylandet kommune har gode tradisjoner for sang og sangglede, og har gjennom våre kor og revytradisjoner fått frem flere sangere. Man kan på et vis si at dette er en del av hållingens identitet, forteller kulturskolerektor Inger Seem, som står bak søknaden etter et initiativ fra kultursjef og ordfører. 

Hun legger til at kommunen likevel har mye å gå på når det gjelder å bruke sang som helse- og trivselsfremmende tiltak i mer uformelle sammenhenger. Også på tvers av organisasjoner og generasjoner, og for å skape mer inkludering og fellesskap. Dette vil være vårt satsingsområde, forklarer Seem.

Et sangløft: Høylandet vil bruke de neste tre årene på å styrke kompetansen til lærere og ansatte i helsetjenesten og flyktningetjenesten.

Engasjert søker

- Høylandet leverte en god søknad med spennende planer og intensjoner. Vi ser virkelig frem til videre samarbeid og å inkludere Høylandet i vårt nettverk av Syngende kommuner, sier prosjektleder for Syngende kommuner Signe Sannem Lund i Krafttak for sang.

Sang og inkludering: Sangen kan brukes som felles språk, og som inngangsport til å lære om sin egen og andres kultur og bakgrunn, samt utveksle nære og kjære sangskatter.

Sangutvalg

Det nye sangutvalget i kommunen tenkes satt sammen av ressurspersoner fra skole/kulturskole, barnehage, sykeheim og bofellesskap. Fra organisasjonene ønsker vi å ha med oss Frivillighetssentralen, sangkoret, teaterlaget og sanitetsforeningen.


Dette er planen til Syngende Skien:

Skien vil bruke sang for å stimulere til inkludering, tilhørighet og felleskap i lokalsamfunnet. Målgrupper for prosjektet er spesielt kommunens eldste og yngste innbyggere, men ambisjonen er å gi alle innbyggerne et styrket sangtilbud.

Parkjazz i Skien (Foto: Kjetil Hardy)

Sang for inkludering, tilhørighet og fellesskap

- Det å være en Syngende kommune vil gi økt sangkompetanse, og generere mange små og store tiltak som både styrker og videreutvikler sangtilbudet og musikkfeltet i Skien. Vi vil med dette utvikle og skape blest om det frivillige sangtilbudet, styrke det kommunale sangtilbudet spesielt for de eldste og de yngste, samt utvikle noe nytt og syngende som flest mulig av byens innbyggere får ta del i, forteller Rune J. Eide ved Kulturkontoret i Skien, som er initiativtaker bak søknaden.

Han legger til at kommunen ønsker å styrke samarbeidsprosjekter mellom det profesjonelle og det frivillige kulturlivet. Dette kan gjøres gjennom økt kompetanse hos de frivillige, og bedre utnyttelse av ressursen det profesjonelle kunst- og kulturmiljøet er - som viktig kraft i samfunnet og viktig ressurs for det frivillige kulturlivet. En satsning på sang er et viktig bidrag til dette, mener han.

Sang og fellesskap: Gjennom sang kan små og store møtes i trygge rammer for å skape gode felles opplevelser sammen. For mange byr det på mestringsfølelse, kreativ utfoldelse og en opplevelse av tilhørighet. Sang er også kulturarv og tradisjon.

Engasjert søker

- Skien leverte en sterk søknad med spennende planer og intensjoner. Vi ser virkelig frem til videre samarbeid og å inkludere Skien i vårt nettverk av Syngende kommuner, sier prosjektleder Signe Sannem Lund  i Krafttak for sang.

God forankring i kommunen

Skiens kulturutvalg (UKIFF) har tidligere bestilt en handlingsplan for musikk med tilhørende tiltak og strategier for styrking og videreutvikling av musikkfeltet i tråd med vedtatt kommunedelplan. Handlingsplanen kommer i 2023, og når spørsmålet om deltagelse i prosjektet Syngende kommune nylig ble lagt frem for utvalget var innstillingen enstemmig for å søke. 

Skien kulturskole, musikkterapeut i eldreomsorgen og det frivillige musikklivet ved Skien musikkråd er også positive til prosjektet. Prosjektet skal ledes av et sangutvalg. Utvalget bør ta utgangspunkt i Skien musikkråd og dets syngende medlemmer, supplert med representanter fra ulike deler av kommunens sangarbeid, samt politikken, forteller J. Eide.