700 000 kr til Skolenes Sangdag

En stor seier for sangen i grunnskolen!

Mellom 75 og 100 000 elever deltar hvert år på Skolenes Sangdag, og mange klasser øver i månedsvis på sanger og repertoar. Likevel har sangfesten vært nedleggingstruet. - Endelig er vi sikret en vesentlig statlig bevilgning, forteller en lykkelig prosjektleder Gunhild Gåsvik, som i dag mottok 700 ooo kroner i statlige midler.

Hun ble overrasket av statssekretær i Kulturdepartementet, Odin Adelsten Aunan Bohmann, som plutselig stod på scenen fremfor Krafttak for sangs fullsatte konferansesal på Sentralen og kunngjorde bevilgningen på 700 000 kroner.

- Da jeg snakket med han før konferansen startet sa han at det ikke ble noe bevilgning i år, så dette ble virkelig en overraskelse. Jeg gikk fem på, ler Gåsvik.

Statssekretær i Kulturdepartementet, Odin Adelsten Aunan Bohmann, overrasket fra scenen.

Prosjektleder Gunhild Gåsvik og kollega Vebjørn Nevland Moen i Musikk i skolen ble svært overrasket over den plutselige beskjeden fra statssekretæren under Krafttak for sangs konferanse om forskning på sang.

Imponerte statssekretæren

- Vi vet at Skolenes Sangdag fungerer. Jeg var der. Jeg så det. Jeg kjente det, fortalte Bohman fra talerstolen. 

- Fellessangen som oppstod i klasserom, gymsaler eller auditorium over hele landet. 100 000 unger og 1000 elever i Oslo konserthus, som sang sammen med Oslo-Filharmonien under den direktesendte konserten. Da snakker vi hele spekteret av følelser på en gang.

- Et kritisk økonomisk bidrag

- Vi er så utrolig glade for denne støtten fra Kulturdepartementet. Det har vi jobba hardt for i lang tid. Nå er alt duket for en fantastisk feiring av sangen 9. juni 2023, smiler Gåsvik.

- Dette er et kritisk økonomisk bidrag, og en vesentlig faktor for at vi i det hele tatt skal være i stand til å beholde sangdagen som et årlig, nasjonalt sangtiltak for norske skoler, forteller daglig leder Ulrika Bergroth-Plur i Musikk i Skolen. 

Det er Musikk i Skolen som er initiativtaker og ansvarlig for hele sangdagen, men den gjennomføres i tett og godt samarbeid med Oslo-Filharmonien og med Krafttak for sang.

På Skolenes Sangdag synger og danser 75-100 000 elever fra hele landet sammen med Oslo-Filharmonien. 1000 barn fyller salen med allsang, og sammen er de Norges dedisert største allsangkor.

- Sikret overlevelse

- Selv om det statlige bidraget kun dekker en del av totalkostnaden for tiltaket, har departementet og politisk ledelse nå sikret at sangdagen kan overleve. Sangdagen kan med dette forankre sin plass som et viktig,varig tiltak som styrker sangen i norske skoler og i det norske samfunnet, legger hun til.