"Helsekoret" - en mal for resten av landet!

Korprosjektet i Sandefjord har pirret nysgjerrigheten til flere aktører i sang- og musikkverdenen, og i disse dager blir både brosjyre og inspirasjonsfilm lansert for å få flere kommuner i Norge til å satse på korkonseptet fra Sandefjord. Krafttak for sang og Norges Korforbund Vestfold og Telemark tror prosjektet har et enormt potensiale for å bli en nasjonal suksessoppskrift.

Et fast møtested

- "Helse i hver tone" har vist at man med enkle midler kan bruke sangen til å skape sosiale og musikalske lyspunkt i hverdagen til folk, sier Wenche Helgesen i Norges Korforbund Vestfold og Telemark, som i 2016 var med på å starte koret. 

- Vi ville lage et gratis tilbud til de som ønsket å møtes og synge sammen med andre på dagtid. Fokus var sosialt fellesskap, mestring, økt livskvalitet og glede. Koret fikk navnet "Helse i hver tone", men omtales gjerne som "Helsekoret". Tilbudet har vært gratis og det har vært på dagtid, forteller hun. I tillegg har koret holdt konserter på sykehjem, seminarer og på Røde kors-kafèen for å skape fine musikalske øyeblikk for andre.

Et kor for alle

Koret har vært helt uten krav til forkunnskaper i musikk og sang, og uten aldersgrense. Dette har bidratt til et stort mangfold blant deltakerne. Alle har fått mulighet til å delta på sine egne premisser, og koret har blitt en sosial arena der sangen og musikken har vært et sentralt møtepunkt.

 - Å si at koret har gitt samhold og nye, fine opplevelser er ikke å ta for hardt i! Noen av deltakerne hadde aldri sunget konserter tidligere, men etter å ha vært med i koret en stund har konserterfaringen økt med mange hundre prosent. Det å synge sammen i kor har også mange positive synergier. Er du i jobb, eller har en stor familie, får du mye sosialt samvær ”gratis” i hverdagen. Er du ikke i jobb, mangler et sosialt nettverk, og har liten eller ingen familie, kan faste sosiale møtepunkter være sentrale for livsglede og mening. I Helsekoret har nye vennskap oppstått, og flere samles - også utenom koret, tilføyer Helgesen.

For å lese mer om koret gå inn på denne lenken