Lyden av trivsel

”Lyden av trivsel” er et helsefremmende korprosjekt i Helse Nord-Trøndelag som har vokst til en populær korbevegelse i regionen. Korsangen har vært ”en drøm som har gått i oppfyllelse”, sier en av deltagerne entusiastisk om prosjektet.

”Lyden av trivsel” ble satt i gang som et arbeidsmiljøfremmende tiltak i Helse Nord-Trøndelag våren 2011. Prosjektet var inspirert av TV2-konseptet Det store korslaget, der ulike kor konkurrerer mot hverandre. Formålet med prosjektet var å bidra til økt trivsel og motivasjon hos de ansatte i helseforetakene i Levanger, Namsos og Stjørdal.

Prosjektet ble lansert internt med en musikkvideo som formidlet sangglede og trivsel, og den store interessen for å delta medførte at planen om ett eller to kor måtte utvides til 21 kor. 700 leger, sykepleiere, ledere og administrativt ansatte meldte seg på prosjektet, som foregikk på de ansattes fritid.

Øvelsene ble holdt annenhver uke på kveldstid på sykehusene, og kordeltagerne fikk med seg kjente lokale artister fra regionen på trivselsprosjektet. Thomas Brøndbo og Ronny Grannes stod for innøvingen og den musikalske ledelsen av korene, sammen med Terje Tranaas fra Sambandet til Åge Aleksandersen.

Sanger som ”Dains med dæ” av Aleksandersen og ”Vinsjan på kaia” av DDE var favoritter på sykehusrepertoaret, i tillegg til ”Den du veit” av Marius Müller og ”Hungry Heart” av Bruce Springsteen. Musikken ble også gjort tilgjengelige som lydfiler på sykehusenes intranett, slik at de ansatte kunne øve når de selv ville, og uten at ferdigheter i notekunnskap var nødvendig.    

Medielinjene ved de videregående skolene i kommunen konkurrerte også om å lage musikkvideoer til sykehuskorene, i samarbeid med Rock City i Trondheim. Elleve lag deltok i konkurransen, og musikkvideoene har fått flere tusen visninger på YouTube og i sosiale medier.

Prosjektet munnet ut i en stor avslutningsforestilling i lokale kulturhus, og interessen for å gjenta suksessen er stor blant de ivrige deltakerne. Kombinasjonen av kjente lokale sanger og profesjonelle artister har vært en viktig del av suksessformelen i trivselsprosjektet, som fikk økonomisk støtte fra Kulturdepartementet.

Sykefraværet ved sykehusene gikk ned med ti prosent i de åtte månedene prosjektet varte.

Tekst: Kristine Maria Lund