Barnas Verdensdag i Ås

Barnas Verdensdag i Ås er en internasjonal familiefestival der man kan møte kulturuttrykk fra ulike deler av verden. Årets festival er viet sang og går av stabelen lørdag 24. september i Ås.

Barnas verdensdag i Ås ble første gang arrangert i 2010, og har siden den gang vært et årlig kulturarrangement med flere tusen besøkende. Festivalen er gratis og finner sted både inne og ute på kulturskolen i Ås og området rundt Åsgårdkvartalet.

Barn og voksne i alle aldre og fra alle nasjonaliteter pleier å besøke den populære familiefestivalen, som har et gjennomsnittlig besøkstall på 2500 besøkende i året. Festivalen pleier å gå av stabelen i tidsrommet 12-16, og er åpen for alle.

På festivalen kan barn og voksne delta på kulturverksteder, høre på konserter på verdensdagscenen og smake på internasjonal mat fra ulike deler verden. Verkstedene pleier å vare i cirka 20 minutter og går kontinuerlig i loop, slik at man kan gå mellom stasjonene og være med på mange spennende aktiviteter.

Verkstedene ledes av profesjonelle utøvere innen ulike fagfelt, som instruerer barna og de voksne i fargerike kulturuttrykk. På fjorårets verksted i orientalsk dans fikk deltakerne for eksempel lære grunntrinn fra egyptiske folkedanser og magedans, sammen med noen egyptiske strofer akkompagnert av arabiske rytmer.

Blant aktivitetene på tidligere festivaler finner man musikkmakeri, animasjonsverksted, kunstverksted, eventyrstund, teatersport og danseverksted for etiopisk dans, magedans, salsa og hip hop. I tillegg har musikkinnslag fra Guatemala og Indonesia samt innslag fra samisk kultur og canadiske Cree-indianere vært en del av det rikholdige festivalprogrammet.

Formålet med festivalen er å legge til rette for mangfold og integrering mellom barn og voksne i det flerkulturelle samfunnet på Ås, slik at man kan bli bedre kjent og ha en hyggelig aktivitetsdag sammen.

Sang er hovedtemaet for årets festival, og hvilke aktiviteter som står på programmet vil bli avslørt når festivaldatoen nærmer seg.

Til den kommende festivalen har barn ved skoler og barnehager i Ås også blitt utfordret til å lage verdens største papegøyeutstilling, siden festivalens maskot er en papegøye. Barna har fått invitasjon til å sende inn tegninger av papegøyer, og målet er å dekorere husene rundt verdensdagscenen med fargerike papegøyer i alle størrelser og fasonger.

Prosjektet er et samarbeid mellom Ås internasjonale kultursenter, Ås bibliotek, Ås kulturskole, Ås kulturhus, Bjørnebekk asylmottak og Rikskonsertene.

Ås er en av Krafttak for Sang sine syngende kommuner. 

Vil du vite mer? Kontakt prosjektleder Ellen Sibe Kråkenes i Ås internasjonale kultursenter, e-post Ellen.Sibe.Krakenes@as.kommune.no, tlf. 64 96 23 92

Tekst: Kristine Maria Lund