Stavanger fyller eldreomsorgen med sang og musikk!

Sang som opplevelse, aktivitet og verktøy

Ni av Stavangers eldreinstitusjoner satser på sang, musikk, sang og trim gjennom programmet Sang i eldreomsorgen. Målet er å skape gode, aktive øyeblikk i hverdagen. I tillegg brukes sangen som verktøy for å gjøre vekking, stell- og overgangssituasjoner lettere for både brukere og ansatte. 

– Når vi synger kjente og kjære sanger ­vekkes gamle minner til live, og språk som er svekket av sykdom blir stimulert. Slik kan personen oppleve mestring, fellesskap og glede, og ofte glimtvis klare å uttrykke seg bedre, forteller ergoterapeut Nina Horn ­Stensli ved Lillohjemmet i Oslo. Hun er en av de ansatte som ivrig tok i bruk sang og musikk som del av jobbhverdagen da Sykehjemsetaten i Oslo innlemmet tilbudet i Trivselsmidlene for 2023. 

Nå er det Stavanger-institusjonene som ønsker å gjøre sangglede, dans, beveg­elsesaktivitet og lytting til en naturlig del av hverdagen.

Stavanger satser

9 av eldreinstitusjonene i Stavanger kommune er nå del av programmet Sang i eldreomsorgen, som er finansiert av Kultur- og likestillingsdepartementet via Krafttak for sang.

- Målet er å gjøre det enklere for de ansatte å bruke sang og musikk i hverdagen. Noen satser på hyggelige fellesaktiviteter i dagligstua, mens andre også bruker sang og musikk som et verktøy under vekking, stell, og i overganger mellom ulike rutiner og aktiviteter, forklarer daglig leder Beatrix van Doorn i Sang i eldreomsorgen. 

Digital ressursside

Institusjonene får tilgang til en digital ressursside utviklet av musikkterapeuter med spesialisering i eldreomsorg og demens. 

- Innspilte sangstunder med egne allsangverter på skjermen gjør det enkelt å sette i gang felles sang- og trim/bevegelsesaktivitet i dagligstuene. I tillegg har institusjonene tilgang til et sangbibliotek med sanger tilpasset målgruppen, og inndelt i kategorier som høytid, årstid og stemning, m.m. forklarer van Doorn. 

- Slik blir det enklere å gjøre fellessangen til en naturlig del av året, både til hverdag og fest.  Videoforedrag, artikler og metodikk er også utarbeidet for å styrke ansattes kompetanse i å bruke sang på en helsefremmende måte. Egne læringsressurser retter seg også mot relevante fag i videregående skole.

sangieldreomsorgen.no får ansatte tilgang til digitale sangstunder med egne musikkterapeuter som leder alt fra fellessang til trim- og bevegelsesaktivitet.

KrF-leder Olaug Bollestad på besøk

Mandag 18.mars kommer KrF-leder Olaug Bollestad på besøk til Ramsvigtunet sykehjem for å se den digitale ressursportalen i bruk og snakke med de ansatte ved sykehjemmet om deres erfaringer med å være en syngende eldreinstitusjon.


Sang i eldreomsorgen/ Krafttak for sang

Sang i eldreomsorgen er en del av Krafttak for sang (KFS), finansiert av Kultur- og likestillingsdepartementet. KFS har tverrpolitisk støtte for sitt arbeid med å styrke sangtradisjoner- og sangglede landet rundt, og utvikler kurs, programmer, ressursportaler og verktøy som skal gjøre det enklere å synge mer i hverdagen.